Utdelningsregn: ”Aktier med hög direktavkastning”

SEB spår att svenska börsbolag kommer att dela ut näst intill 300 miljarder kronor till sina aktieägare under 2022. Storbankens strateg Stefan Cederberg konstaterar att aktier med en stabil utdelningsandel har klarat sig relativt bra i den volatila marknadsmiljö som just nu råder, enligt Dagens industri.

De fjärde och sista kvartalsrapporterna för 2021 närmar sig. Följaktligen kommer många bolag då även att presentera hur stor utdelningen till aktieägarna för året kommer att bli. 

SEB räknar med att 146 börsnoterade bolag, från tredje veckan i mars till slutet av maj, kommer att bjuda på sammanlagda utdelningar om 297 miljoner kronor till sina investerare.

LÄS MER: Så fungerar utdelning

Storbankens strateg Stefan Cederberg lyfter fram att aktier som har en högre direktavkastning stått emot den allmänna turbulenspressen på sistone på ett bra sätt.

– Det har kommit in lite oro för stigande räntor i aktiemarknaden, vilket slår mot de bolag som förväntas ha sina kassaflöden långt fram i tiden. Relativt sett gynnas då bolag som har en förväntad utdelning i närtid, och högutdelare tillhör den kategorin, säger han till Dagens industri. 

Stefan Cederberg anser att det finns sex bolag som är lite extra intressanta ”utdelningscase” för stunden. Tele2, Telia, Boliden, AB Volvo, Nordea och Swedbank väntas ha en hög direktavkastning, betonar strategen. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem