USA-förvaltarens vinnarrecept: ”Uppfylla kraven”

Rikard Forssmed har många år på nacken inom finansbranschen. Han har en magister i affärsjuridik från Jönköping International Business School och kan även kalla sig själv råvaruspecialist. I dag arbetar Rikard som förvaltare av Swedbanks USA-fond.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2020

Hur kom det sig att du blev fondförvaltare för just en USA-fond?

– Jag jobbade som aktiehandlare i ett antal år men kände efter ett tag att jag gärna ville röra mig mot förvaltning. Första steget blev att vara förvaltare av en råvarufond. För fyra år sedan fick jag möjligheten att bli förvaltare för vår USA-fond och då tackade jag ja till den möjligheten, vilket verkligen inte är något jag ångrat.

Varför tycker du att USA är en attraktiv marknad?

– Jag anser att USA är världens roligaste marknad. Det finns en enorm innovationskraft där som du inte kan hitta någon annanstans. I och med att det är ett stort land finns det så många människor med olika idéer inom alla typer av sektorer. Det är lätt att man förknippar innovation med tech, men innovation och ideer finns i alla branscher och sektorer. I USA vill man alltid göra saker lite bättre än vad det redan är och det finns en stor portion optimism hos många företag och entreprenörer.

Hur gör du för att hitta ett intressant bolag?

– Likt många andra fondförvaltare reser jag runt och träffar olika bolag för att få en bättre uppfattning om dem. Det är viktigt att se att företagen har en tydlig affärsmodell och är av god kvalitet. Innan jag investerar i ett bolag finns det flera krav som måste uppfyllas.

– För mig är det viktigt att bolaget växer med strukturella trender, snarare än cykliska. Företagets finansiella situation är även den av stor betydelse. Bolaget ska ha höga marginaler och en bra balansräkning. Det är även viktigt att företagsledningen har förmåga att fatta rätt beslut och att bolaget har någon typ av hållbarhetsstrategi. Bolaget behöver inte nödvändigtvis ha en låg värdering, utan jag är villig att betala ett högre pris om jag ser god potential i bolaget.

LÄS MER: Experterna: Så kan USA-valet påverka börsen

Hur tycker du USA har hängt med på hållbarhetstrenden?

– När det gäller just hållbarhet har USA varit en bit efter Europa och Sverige. Detta innebär att det sannolikt finns bra möjligheter till investeringsmöjligheter i bolag i USA som idag bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete. USA kommer sannolikt att komma ikapp Europa om ett antal år vad gäller att ta denna fråga på allvar.

Hur gör man om man vill börja investera i USA?

– Nu för tiden är det ju väldigt enkelt att handla aktier i stora delar i världen och inte minst i USA. Både banker och nätmäklare erbjuder möjlighet att handla amerikanska aktier och erbjuder också oftast ett väldigt lågt courtage jämfört med vad det tidigare har varit.

– Det kan även vara bra att vara medveten om att man som investerare får en valutarisk i amerikanska dollar. Annars är det inte så mycket som skiljer jämfört med att handla svenska aktier. Man ska dock vara medveten om den enskilda aktierisken och om man inte är en så aktiv investerare så är ju en USA-fond ett bra och enkelt alternativ för att komma in på den amerikanska marknaden.

Har du några trendspaningar inför framtiden som du tror extra på?

– Digitala affärsmodeller har de senaste åren haft en otrolig utveckling och mycket talar för att vi bara sett början av detta paradigmskifte. Världen digitaliseras snabbt och efterfrågan ökar inom sektorer som e-handel, dataspel och prenumerationstjänster. Även hälsovårdssektorn är i full färd med att digitaliseras och här kommer det att hända mycket de kommande åren.

– En annan spaning är att allt fler människor väljer att flytta söderut i USA och till ett varmare klimat. Detta innebär en högre efterfrågan på bland annat luftkonditionering och pooler. Här går det att hitta flera bolag som har exponering mot dessa trender.

MISSA INTE: Framtidens bilaktier

Hur hanterade du de svängningarna vi såg på börsen i våras?

– Jag försöker alltid vara långsiktig när jag investerar. Därför gjorde jag ganska få förändringar i portföljen under börsnedgången. I vissa fall så köpte jag mer i bolag jag vill äga över lång tid och som föll.

Har du några avslutande råd till läsarna?

– Det underlättar väldigt mycket om man har ett genuint intresse för aktiemarknaden. Läs på och lär dig vad bolagen sysslar med och om de har relevanta produkter. Gör upp en tydlig strategi och var långsiktig. Tänk efter innan du agerar.

SE ÄVEN: Den anonyma miljardjätten

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem