Undvik de mentala börsfällorna

Psykologiska mekanismer påverkar både dig och andra investerare. Börspsykologi kan innebära att vi stressar upp oss efter att vi handlat aktier. Det kan vara allt från att vi köpt aktier precis innan en nedgångsfas eller att det efter vårt köp går upp så mycket att vi ångrar oss att vi inte köpte mer, skriver Carl-Henrik Söderberg, analytiker och analysansvarig på Aktiespararna.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. 

Exemplen är många. Genom att vara medvetna om de mentala fällor som finns när vi placerar ökar våra förutsättningar för att lyckas på börsen.

Här är fem tips som hjälper dig att undvika de mentala börsfällorna.

1. Snitta inte ner dig

Du har hittat en aktie som du tror på och väljer att slå till. Men placeringar på börsen går inte alltid som man tänkt sig. Om din aktie faller är det lätt hänt att vilja köpa fler för att på så sätt förbättra ditt inköpspris.

Enkelt förklarat, om du köper 100 aktier för 100 kronor och aktien sedan går ner till 80 kronor och du då väljer att köpa ytterligare 100 aktier, ja då behöver ”bara” aktien gå upp till 90 kronor för att du ska gå +-0.

Men tänk några varv till innan du slänger dig på köpknappen. Det finns flertalet studier som kan påvisa att investerare ogillar förluster och därefter börjar agera irrationellt.

Ett sätt är ofta att just snitta ner sig i en placering och det görs oftast utan att ompröva sin analys eller ta in ny, negativ information. Det är generellt ingen bra idé och det ökar riskerna att förlusterna lätt kan sticka iväg. Bara det faktum att en aktie visar dig förlust borde vara ett varningstecken i sig.

Våga ompröva din tidigare analys. Finns det verkligen inget bättre investeringsalternativ på börsen just nu?

2. Jaga inte bekräftelse

Vi investerare tenderar att leta efter information som bekräftar en uppfattning vi redan har och tolkar därför information på ett sätt som bekräftar vår tro. På fackspråk kallas fenomenet ”Confirmation Bias”. Varför är det skadligt beteende för aktieportföljen?

Jo, därför att detta leder till att du kan övertyga dig själv mer och mer om att du har rätt. Det kan leda till att du vägrar sälja en aktie eller ökar på aktieinnehav än mer, negativa nyheter till trots, och därmed tar på dig för stor risk i en placering.

Det är lätt hänt att glömma vikten av att sprida riskerna om man tror sig ha snubblat på en guldgruva. Gör tvärtom! Utmärkande för en bra investerare är att hen ständigt ifrågasätter sina positioner.

Ett konkret tips är därför att skriva ner argument innan affärer görs. Ha en tydlig köp- och säljplan.

LÄS OCKSÅ: Överraskningen: Här är årets bästa börs

3. Häng inte upp dig på inköpskursen

Det är tyvärr allt för vanligt att de som köpt en aktie som sedan faller hänger upp sig på priset de betalat och därför vägrar sälja förrän investeringen i aktien åtminstone gått jämnt upp. Undvik detta irrationella beteende genom att fråga dig själv om du hade kunnat köpa aktien till dagens lägre kurs.

Detta är sannolikt ett extra klokt råd att bära med sig efter ett par väldigt speciella i år i spåren av pandemin där flertalet aktier och andra tillgångsslag, såsom kryptovalutor, upplevde galna uppgångar.

Detta främst på grund av uppblåsta förväntningar på framtiden för vissa bolag eller tillgångsklasser, dessutom med en ultralätt penningpolitik i ryggen som skapade en enormt stor riskaptit hos investerare.

Det kommer finnas investeringar som med allra största sannolikhet aldrig någonsin igen komma tillbaka till gamla rekordnivåer. Aktier som aldrig kommer att värderas så högt igen.

4. Behåll vinnarna lite längre och sälj förlorarna

Det finns studier som visar på att det är dubbelt så troligt att vi säljer en aktie som visar vinst än om den visar förlust. Det hänger ihop med att investerare gärna vill ge sina förloraraktier tid att återhämta sig och därmed skapa sig själva möjligheten att slippa ha fel.

Samtidigt är vi inte villiga att spela med vinster, det vill säga att vi säljer aktier som visar vinst snabbt för att inte riskera att de vänder till förlust i stället.

Det är inte ett rationellt beteende. ”The trend is your friend” är ett klassiskt investeringstips, med andra ord, aktier som går bra tenderar att fortsätta gå bra och vice versa. Det kan vara värt att komma ihåg då det är lätt hänt att bara fortsätta köpa det som går ned allra mest, utan någon vidare analys av läget som råder.

Ett annat råd är att använda sig av en så kallad stop loss. Alltså att du på förhand har satt upp kursnivåer där du säljer aktien (åtminstone en del av innehavet) om den går under en förutbestämd nivå. På så sätt kan du lättare kontrollera eventuella förluster.

MISSA INTE: Nya tider oroar börserna

5. Fear of missing out (FOMO)

Det är mänskligt att påverkas känslomässigt av börsen. Även om vi inte har investerat alls kan en lång börsuppgång stressa oss då vi ser hur vi står utanför och missar hela uppgången. Fear om missing out, FOMO, kallas det för på engelska. Rädslan för att stå utanför när alla andra tjänar pengar.

Stressen kan lätt leda till att du slänger dig på köpknappen bara för att alla andra gör det. Det är lätt att låta känslorna styra när man investerar på börsen. Ibland är känslorna starkare än förnuftet och det är då lätt hänt att fatta dumma beslut som kan få stor negativ effekt på den totala avkastningen över tid.

Om du upplever FOMO för att börsen eller en enskild stiger kan ett bra råd vara att köpa lite då och då och inte allt på en gång. Att sprida ut köptillfällena gör att vi undviker risken för maximalt dålig tajming med hela kapitalet, som i sin tur kan leda till panik och ännu mer känslostyrt agerande.

Frågor att ställa till dig själv kring dina innehav i portföljen:

  1. Har någonting fundamentalt inträffat som nu ändrat din syn på bolaget?
  2. Har riskbilden i bolaget förändrats? Är det nu, enligt dig, högre risk i relation till potentiell avkastning?
  3. Är den långsiktiga intjäningsförmågan i farozonen? Ökad konkurrens, teknikrisk etc.
  4. Hur prissätter marknaden den specifika aktien (värdering)? Ser de samma risker som du?
  5. Har bolaget i fråga brutit antingen din uppsatta riktkurs eller säljkurs (stop loss)?
  6. En aktie i en fallande trend har högre sannolikhet att fortsätta sjunka än en aktie i en stigande trend, vågar/orkar du gå emot det?
  7. Är du finansiellt lugn med att förlora de investerade pengarna?
  8. Hur lång sparhorisont har du?

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem