UA:s gyllene regler

Genom att förstå och använda dig av Unga Aktiesparares fem gyllene regler skapar du goda förutsättningar till att ha en lyckad sparresa. Här kan du läsa mer om varje regel.

1. Förstå vad du köper

Köp sådant du förstår dig på. Då kan du göra din egen analys. Ofta glömmer vi att samma sak gäller sparande. Vare sig det gäller aktier, fonder eller andra sorters värdepapper måste du undersöka det du ska köpa innan du bestämmer dig. Om du gör en genomgång av företaget innan du köper aktien har du goda chanser att göra en bra affär.

2. Håll dig informerad

Byt inte kanal så fort ekonominyheterna sänds. Häng med i vad som händer, så blir ditt sparande bättre och roligare. Att hålla dig informerad behöver inte innebära att du tillbringar hela dagarna framför börssidorna på nätet. Det räcker att du skaffar dig rutiner för att då och då följa upp vad som händer i de företag och på de marknader du sparar i. Om du är väl informerad om företagen, det ekonomiska läget och aktiemarknadens sätt att fungera, så har du bra chanser att göra lyckade investeringar. Ju med insatt du är, desto roligare blir det också att spara och investera.

3. Spara långsiktigt

För att ta del av aktiemarknadens långsiktiga tillväxt måste du som sparare vara lika långsiktig. Därför ska du aldrig investera pengar på börsen som du behöver inom en snar framtid. Om du satsar pengar som du snart kommer att behöva kan resultatet bli att du tvingas sälja aktier eller fonder när kurserna gått ner, vilket blir en dålig affär för din del. Om du i stället har råd att vänta vänder ofta kursen upp och du slipper en förlustaffär.

4. Spara regelbundet

Det är omöjligt att veta när det är som ”billigast” och ”dyrast” på börsen. Spara regelbundet, så får du ett bra snittpris och handlar både när det är dyrt och billigt. Med facit i hand är det lätt att se att du skulle ha investerat alla pengar när börsen var som billigast. Då var det omöjligt att veta, kursen hade kunnat fortsätta falla. När du investerar regelbundet minskar du problemet med att köpa vid rätt tillfälle. Istället utnyttjar du börsens inneboende förmåga att stiga på sikt.

5. Sprid risken

Satsa inte allt på samma kort. Minska din risk genom att investera i olika företag, branscher och marknader. Risken för att något som händer ett specifikt bolag, bolagsrisken, ska påverka ditt sparande kan du minska genom att:

Investera i många olika bolag när du köper aktier, gärna över tio stycken. Hur bra du än har analyserat ett företag kan något oförutsett hända. En översvämning kanske gör att gruvföretaget du köpt aktier i inte kan bryta malm på flera år. Om du satsat allt på ett företag kan du också förlora allt. Köp därför aldrig aktier i enbart ett eller några få bolag.

Investera i flera olika branscher. Det räcker inte med att sprida risken mellan olika företag. Om du bara köpt aktier i gruvbolag kommer alla dina aktier att rasa i pris om råvarupriserna sjunker. Investera därför i företag i olika branscher; sådana som går bra i hög- eller lågkonjunktur, sådana som går bra när svenska kronan är stark eller svag, och så vidare.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer