Twitterprofilens analysresa till vinnaraktierna: ”Tror stenhårt på bolagen”

Sofia Bäckström gick nyligen med i Unga Aktiesparare. Hon vill utveckla sitt redan diversifierade sparande genom gemenskapen i organisationen. “Det går alltid att bli bättre”, säger Karlskogatjejen, som på kort tid skapat sig ett stort namn på finanstwitter.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020

I somras blev Sofia Bäckström medlem i Unga Aktiesparare. I samma veva tog hon klivet in på Twitter och har snabbt etablerat sig som ett populärt namn på plattformens finansdel med sina råd om såväl långsiktigt- som kortsiktigt investerande. 

– Det känns verkligen som om det är uppskattat att vara aktiv där. Jag är fullt medveten om att jag är ny och jag både ställer frågor och lär mig massvis av andra, men många hör av sig till mig och då gör jag det bästa för att förmedla det jag kan själv och har plockat upp, säger hon. 

Den 24-åriga Karlskogatjejen brinner lite extra mycket för att trejda och är öppen med både framgångar och trista smällar i portföljen. Men hon är också noggrann med att hon har lagt in en väldigt liten del av sitt kapital i den portföljen. 

– Det här är något som jag håller på att lära mig. Det är otroligt roligt, men det är viktigt att vara klar över hur snabbt det kan gå i båda riktningar och att känna sin egen risk. Jag sparar givetvis mer pengar i mina olika portföljer med skilda inriktningar som ska ge mig möjligheter på längre sikt. 

SE ÄVEN: Lär dig finansslang

Sofia Bäckströms intresse för sparande inleddes i unga år. Hennes målsättning var att plugga på college i USA och då krävdes det att hon lade undan 90–95 procent av sin inkomst. 

– Jag bodde hos föräldrarna och jobbade stenhårt för att uppnå det. När jag lyckats blev jag ännu mer inspirerad och insåg vad ett sparande kunde göra. 

Hennes första aktieaffär var H&M, som inte finns kvar i portföljen i dag, men inledningsvis var det mest fokus på att lägga in pengar i fonder. Det ser desto mer annorlunda ut nu i slutet av 2020, konstaterar Sofia Bäckström. 

– Jag fick höra av en av mina lärare i USA att han hade valt att köpa en bil i stället för att lägga in 10 000 dollar i Amazon-aktier på 1990-talet. Hans vän gjorde tvärtom, och de fick ju rätt olika utfall på sina investeringar (skratt). Nu har jag två olika aktieportföljer. 

Det ena benen kallar hon för sin långsiktiga portfölj med utdelningsbolag. Det andra benämns som “tillväxtportföljen”. 

– Jag investerar i många olika bolag. Sedan blir det så klart lite olika typer av verksamheter i respektive portfölj. Jag är mer aktiv i min tillväxtportfölj än vad jag är i min väldigt långsiktiga. Men jag är alltid noggrann med att månadsspara. 

Hur går du tillväga när du ska analysera ett bolag?

– Jag letar rätt på all information som finns. Jag går igenom rapporter, bokslut och kollar på den finansiella ställningen och bolagets förutsättningar att lyckas i det klimat som råder för stunden. 

MISSA INTE: Största börsrädslan: Missa framgångseffekten

Många favoriter

Aktierna i Sofia Bäckströms portfölj är hemmahörande i allt från Sverige till Frankrike till Silicon Valley i USA. Men en riktig favorit går att hitta i Karlstad, cirka 40 minuter västerut från hennes egen uppväxtort i Värmland. 

– Embracer Group tror jag stenhårt på. Inte för att jag spelar deras spel själv, men det går ju att se hur mycket de växer och hur aktiva de är när det kommer till att förvärva bolag. De har en rolig inriktning med sina spel på dator och konsol. Jag tror att det här en trend som bara kommer att bli större och att fler och fler kommer att spela spel i framtiden. 

Evolution Gaming går också hem i hennes stuga. 

– Det känns som om de ligger helt rätt i tiden. 

I “utdelningsportföljen” finns det mycket smått och gott. Investment- och fastighetsbolag är inga ovanliga inslag. 

– Jag får nog försöka att skala av bland alla innehaven framöver. Nu har det ju inte blivit så många utdelningar i och med corona, men jag är övertygad om att det här är helt rätt strategi över tid.

För närvarande studerar Sofia Bäckström nationalekonomi med en masterexamen i hägringen vid Örebro universitet. Ambitionen är att flytta tillbaka till Kalifornien, där hon läste företagsekonomi, inom en inte alltför avlägsen framtid. 

Hon är väldigt tillfreds med att ha gått med i Unga Aktiesparare. 

– Det känns jättekul. Det finns möjligheter till utbildningar, att få träffa likasinnade och att gå på intressanta event när situationen i samhället blir mer som vanlig. Framför allt är det roligt att få utbyta erfarenheter med personer i min egen ålder. 

Vad är dina råd till någon som vill komma igång med att investera?

– Läs på, hitta det du tror på och börja sätta av en summa i månaden som du känner dig trygg med. Det handlar om att lära känna sin egen risk, understryker Sofia Bäckström. 

LÄS OCKSÅ: Tankesätten som får dig att stå pall när portföljen lyser röd: ”Skriv ned och ifrågasätt”

FAKTA

Det här är Sofia Bäckström 

Ålder: 24. 

Aktuell som: Finansprofil på Twitter och som nybliven medlem i Unga Aktiesparare. 

Gör: Läser nationalekonomi på Örebro universitet. 

Några svenska favoritaktier: Embracer Group, Evolution Gaming, Hansa Biopharma, Soltech, Spotify, Swedish Match och Investor. 

Några utländska favoritaktier: MGM Resorts, Abbvie, Novo Nordisk och LVMH.

Twitterkonto: @sofiainvest.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem