Tre viktiga lärdomar av mitt första börsras

Vi kan nog alla enas i att 2020 redan har varit ett speciellt år. Vi har tagit del av en världslig pandemi och ett börsras på närmare 30 procent i mars. För mig personligen fick min investeringsportfölj ta del av sin första riktiga snyting
någonsin.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020

När jag innan sommaren blev ombedd att skriva “sista ordet” i Stock Magazine satt jag länge och fundera på vad jag skulle dela med mig av. Jag ville skriva om något relaterbart och bestämde mig tillslut för att dela med mig av mitt första börsras.

Det första varningsmejlet från Avanza kom i början av mars. Portföljvärdet hade sjunkit med 10 procent. Strax därefter kom ytterligare ett mejl: -20 procent. Och sedan ett till: -30 procent. Det kändes oerhört jobbigt.

LÄS MER: Tankesätten som får dig att stå pall när portföljen lyser röd: ”Skriv ned och ifrågasätt”

Kampen mellan att följa min strategi och att känslomässigt leta efter andra lösningar startade. På bloggar, i forum och i media försökte jag läsa på om hur jag skulle gå tillväga, men jag blev inte riktigt klok.

När jag blev medlem i Unga Aktiesparare, för ett par år sedan, var att investera långsiktigt, spara regelbundet och att sprida riskerna bland det första jag fick lära mig. “Regler” jag förmodligen inte förstod allvaret i då. I dag har jag fått smaka på mitt första börsras och kan se på reglerna med nya ögon. Framför allt eftersom mitt sunda förnuft vann kampen mot den irrationella känslostormen, där i början av mars.

MISSA INTE: Målet: Miljonen – före 30: ”Skapa tryggt och härligt liv”

Så, vad har jag lärt mig?

1. Jag har lärt mig att inte överskatta min riskvillighet eller risktolerans i goda tider. Det är i dessa tider som värdet av riskspridning, även utanför börsen, blir tydligt eftersom olika tillgångsslag och marknadssegment inte behöver agera lika vid oförutsedda händelser på marknaden. En del av min portfölj består exempelvis av investeringar i fastighetslån, som hittills inte påverkats av corona.

2. Jag har även förstått vikten av att investera regelbundet. Mina investeringar på börsen har återhämtat sig snabbare tack vare att jag investerat månadsvis.

3. “Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning” – denna mening. Aldrig förr har den varit så sann och aldrig mer kommer jag att ta börsen för givet.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så lyckas du med ditt aktiesparande

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem