Tips till dig som ska köpa din första bostad

När jag flyttade hemifrån för första gången var det till en hyresrätt. Den låg i ett gårdshus och standarden var det lite si och så med, men vilken härlig känsla att få sätta nyckeln i låset för första gången! Idag är det annorlunda och svårt att hitta en hyresrätt. Unga är mer eller mindre hänvisade till att köpa sin första bostad.

Denna artikel är skriven av Unga Aktiesparares samarbetspartner Nordea

Det är förstås minst lika spännande och nervöst att köpa sin första egna bostad. Nu ska drömmen om den första bostaden få möta verkligheten! För att lyckas behöver du tänka igenom dina behov och önskemål, och inte minst, räkna på din ekonomi och ställa in dig på vad som är ekonomiskt möjligt.

För närvarande har vi en högre inflation än vanligt och även räntorna stiger. Det kan dämpa bostadspriserna. Samtidigt stiger andra priser till exempel på livsmedel och din egen köpkraft kan bli sämre. Därför är det nu extra viktigt att du har en buffert på minst två månadslöner för ökade och oväntade utgifter. Och kom ihåg att det finns mer än en drömbostad! Det är viktigt att du känner dig trygg med ditt bostadsköp och din ekonomi.

Här är mina tips för att lyckas med livets kanske största inköp

· Först och främst, ansök om ett lånelöfte. Det är ett förhandsbesked från din bank om hur mycket du som mest får låna till en bostad utifrån din ekonomi. Du kan enkelt ansöka direkt på bankens hemsida. Tänk på att du alltid måste kunna betala 15 % av köpeskillingen kontant.

· Gör också en egen genomgång av din ekonomi för att se vad den skulle tåla i form av nya boendekostnader. Vilka av dina nuvarande utgifter är du beredd att avstå ifrån? Det är bara du som vet vad du lägger pengar på idag, till exempel gymkort, restaurangbesök, resor, egen bil eller annat som kostar en hel del.

· Kom ihåg att räkna med flyttkostnader, och löpande utgifter för media och för hemförsäkring.

· Dags att gå på visningar! Gå på många visningar, bilda dig en uppfattning om vad som finns, hur priserna ser ut och vad du vill ha för bostad.

· Tänk nytt och leta i ett större geografiskt område än du först tänkte. Områden som inte är så heta idag kan bli det imorgon. Undersök kommunikationer och pendelavstånd. Ingen bostad är perfekt, men det finns fler än en som är bra.

· När du hittat en intressant bostad, undersök föreningens ekonomi. Ställ frågor om vad som ingår i månadsavgiften, hur föreningens egen ekonomi är med lån, renoveringar och liknande. Fråga mäklaren och föreningens. ordförande.

· När du vill lägga ett bud, bestäm din egen övre gräns för vad du är beredd att betala och håll fast vid den. Det är lätt att dras med när fler lägger bud. Håll känslorna i styr och kom ihåg att det finns fler lägenheter som kan passa dig.

Lycka till med ditt bostadsköp!

Läs mer här. 

Fråga:

Ska jag binda mina bolån nu?

De senaste sju åren har historiskt sett varit exceptionella eftersom vi under en så lång tid haft både låga och stabila räntor. Det är klokt att utgå ifrån att räntorna i framtiden kommer att vara högre än vad de är idag, särskilt med tanke på hur låga de varit de senaste sju åren.

Om du känner dig orolig för att inte ha råd med stigande räntor kan det vara ett bra beslut att binda delar av eller hela sitt bolån.

Att ha en mix av olika bindningstider på sina bolån kan också vara ett bra alternativ. Genom att gå igenom och eventuellt ta ett nytt beslut om dina boräntor kan du känna dig trygg.

Jag tycker att alla som har bolån och betalar boränta ska räkna på hur mycket mer en högre boränta skulle kosta per månad. Enklast är att helt enkelt dubbla den boränta du har idag. Det är alltid bra att se det i siffror, då blir det mer gripbart.

Se bild nedan:

Testa att spara mellanskillnaden under en tid – det blir ett slags stresstest av din ekonomi och om den klarar högre räntor.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer