Tiden är din bäste sparkompis

Ett litet kraftigare fall på börsen har fått många att tvivla på sig själva och i vissa fall sälja i panik. Men gör det inte i onödan. Se i stället hellre över din riskspridning. Den som är långsiktig och tänker steget längre blir allt som oftast en börsvinnare över tid, skriver Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson.

De första veckorna av börsåret 2022 har präglats av turbulens och volatilitet. Stigande inflation och sannolikheten för att styrräntor inom kort kommer att börja höjas är faktorer som har gett placerarna skrämselhicka. Federal Reserve planerar en ordentlig minskning av sina stödköp som hjälpt till att ge börsen extra mycket luft under vingarna.  

Inte blir det bättre av att den geopolitiska situationen är oroligare än på mycket länge eller att fler och fler bedömare gör gällande att den kinesiska ekonomin är på väg att bromsa in. Ett alltjämt ovisst läge i covidpandemin ska inte negligeras. Det finns en hel del orosmoln ute i världen. 

Att Stockholmsbörsen tagit stryk är inget överraskande så. OMXS30 har backat omkring 5 procent och mer breda OMXSPI-index är ned ännu mer. Många enskilda bolag har dock mer eller mindre rasat från sina toppnoteringar som sattes under 2021.  

Spelplanen ser ut att förändras och extra känsliga är många småspararfavoriter av tillväxtkaraktär vars vinster ofta kan ligga längre fram i tiden. Då är en stigande amerikansk 10-årsränta inget som ger medvind och de i vissa fall väldigt höga värderingarna ligger bolagen i fatet.  

Det är inget konstigt med det. Det är heller inte märkligt eller ovanligt med en tydlig sättning på börsen efter en period av väldigt god utveckling som präglat marknaden efter den rejäla smällen i samband med covid-19-pandemins utbrott.  

Inget ovanligt 

Mer eller mindre varje år bjuds vi på en börskorrektion – en nedgång på minst 10 procent. Även om börsen rent historiskt sägs ge en positiv årlig avkastning på omkring 7–8 procent i genomsnitt är resan nästan aldrig spikrak.  

Det är extra viktigt att ha med sig efter ett 2021 där index utvecklades enormt starkt. Det gäller inte minst för yngre, mer oerfarna investerare, dit jag även får räkna mig själv, som kanske så gott som bara sett guld och gröna skogar under sina sparkarriärer.  

Volatilitet är den risk som en aktieplacerare ständigt får leva med när pengar är placerade på marknaden. På ont och gott. Den kan vara otrevlig och ställa till med bekymmer, absolut, men om du är rätt förberedd öppnar den även möjligheter till att göra fantastiska affärer som över tid kan bli väldigt lönsamma.  

Visst, det är troligt att räntor kommer att höjas från en mycket låg nivå och att vi kommer att få se en högre inflation som sätter spår framöver, men riktigt bra bolag hittar sätt att hantera förändringar i omvärlden och kanske även kan bli större vinnare i det nya klimatet.  

En skicklig, effektiv ledning och en stabil, innovativ verksamhet blir inte sämre av en räntehöjning (även om bolag inom olika sektorer så klart påverkas olika). Megatrender så som hållbarhet försvinner inte.  

Håll fokus på dina innehavs egen utveckling och kolla på hur det går för dem rent operativt. Hur utvecklas affären, marginaler, omsättningen och vinsten över tid? Gör de rätt saker och hänger med i utvecklingen kring digitalisering, vikten av att ta hand om miljön och är kostnadseffektiva och vågar satsa på innovation och produktutveckling? 

LÄS MER: Gå emot flocken – bli vinnare

Ramla inte i fällan 

I perioder av börsturbulens skapas det lätt en form av hysteri där aktörer kan sälja i panik när psykologiska aspekter spelar in. Ofta visar det sig vara helt fel beslut sett över en längre horisont. Du kan bara fokusera på att ta hand om dig själv och, i det här fallet, din aktie- och fondportfölj. Det räcker bra så. Lyft blicken och zooma ut. Rycks inte med av marknadens kortsiktiga nycker i onödan. 

Gör det alldeles för ont i magen när det svänger kan det i stället vara sunt att se över sin riskspridning och att gå igenom om du verkligen har koll på dina innehav. Kortsiktiga pengar som ska/måste användas i närtid bör inte vara på börsen och som en av sina gyllene regler rekommenderar Unga Aktiesparare att inte lägga alla ägg i samma korg, alltså att ha en diversifiering. 

Om du känner dig trygg med din allokering och bolagen/fonderna du äger kan du även med gott samvete fylla på när det råder “hela havet stormar” på börsen och på så sätt göra ännu bättre investeringar.  

Tiden är din bäste vän i sparvärlden och ju tålmodigare du är och månadssparar konsekvent, ju mer kommer ränta-på-ränta-effekten att spela in och jobba för dig. I ett videoklipp beskriver Nordnets Alexander Gustafsson, tillika ordförande för Unga Aktiesparare, vad ett sparande på börsen kan göra över en tioårsperiod. Ett insatt belopp om 130 000 kronor gav en avkastning om 205 559 det senaste decenniet. Det går att jämföra med en avkastning om 2 250 kronor som samma belopp på ett vanligt sparkonto gav.

Samtidigt kan det vara sunt att skruva ned sina förväntningar på avkastning på kort sikt och inte jaga snabba vinster bara för att. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket och obetänksamhet blir kostsamt.  

Att lämna börsen i frustration och besvikelse kan vara lätt, men kommer också att innebära att tåget med alla människor som drar nytta av “snöbollseffekten” kommer att passera dig i högre fart allt eftersom tiden går. Då kommer det att svida att stå kvar på perrongen. 

MISSA INTE: Var riskmedveten – men låt dig inte skrämmas

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer