”Tänk till vid varje investering”

Stirra dig inte blind på kortsiktiga makroekonomiska data. Men att väga in olika aspekter och förändringar i omvärlden före ett aktieköp är mycket sunt. ”Identifiera de faktorer som är avgörande för bolagets utveckling”, säger Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2021

Det är inte endast bolagets egen utveckling som är smart att studera innan en investering ska genomföras. Det är även smart att hålla koll på framfarten i den makroekonomiska världen, som kan vara ytterst ombytlig och svängig. 

Men i uppsjön av allt nyhetsbrus och alla olika index, mätningar och siffror som finns att tillgå gäller det att veta vad som är viktigast att titta på och använda i sitt analysunderlag.

– Bland de lite mer långsiktiga tycker jag att man bör hålla koll på den amerikanska 10-åriga räntan. Den sätter tonen för marknadsräntorna runtom i världen. Det påverkar inte enbart bolagens lånekostnader utan även investeringskalkylerna i en hög utsträckning och brukar därför ha stor effekt på aktiekursen, säger Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare. 

Robert Andersson anser även att det är klokt att lägga lite extra fokus på att bevaka olika inköpschefsindex. Dessa, som finns för olika länder och sektorer, kan ge en indikation gällande i vilken riktning konjunkturen är på väg. 

– Jag tycker även att de amerikanska jobbsiffrorna kan vara intressanta att hålla koll på. Då den amerikanska arbetsmarknaden är mer rörlig går det ofta snabbare att hitta indikatorer om konjunkturförändringar där.

Robert Andersson betonar att ovan nämnda index främst ger en bild av den aktuella konjunkturen och hur ekonomins utveckling kan se ut framöver. Det kan ge god information till den enskilde investeraren i jakten på bolag till portföljen, konstaterar han.

LÄS OCKSÅ: Priset ska vara rätt

Skild påverkan

Förändringar i makroekonomin har olika typ av betydelse beroende på vilken sorts placerare du är. 

– Jag skulle vilja säga att det skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vilka bolag du köper och hur långsiktig du är. Om du exempelvis äger små tillväxtbolag är räntan ofta en väldigt viktig faktor. Om du i stället äger konjunkturkänsliga bolag så som biltillverkare kan det vara viktigt att uppmärksamma om en lågkonjunktur börjar närma sig.

Hur viktiga är egentligen makrofaktorer i en långsiktig aktieanalys?

– Om du är riktigt långsiktig i dina innehav blir många kortsiktiga faktorer av mindre vikt. Vissa makrodata kan däremot uppmärksamma både mer långsiktiga förändringar i ekonomin och mer permanenta strukturella förändringar. I dessa fall kan det vara av en helt avgörande karaktär om din investering ska bli lyckosam eller inte, säger Robert Andersson, och tillägger: 

– Jag tycker därför att du som investerare bör tänka till inför varje investering. Vilka är de avgörande externa faktorerna för bolagets framgång? Identifiera dessa tidigt och följ noggrant. I sällskap av bolagets egen utveckling så klart.

MISSA INTE: Tre sätt att värdera en aktie

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem