Tänk klokt – gå inte vilse i reaskogen

Den stora readagen infaller den 25 november i år. Men redan i måndags drog årets stora reavecka igång. Från att tidigare varit fokuserat på en enda dag heter det numera ”Black week”. Under Black Week ges du möjlighet att ”fynda” varor till ”kanonpriser” – men många tenderar att köpa prylar som de inte ens behöver.

Tidigare har det också fuskats i samband med just Black Friday där många butiker höjer sina priser efter sommaren, eller en kort period innan november, för att sedan kunna rabattera priset ytterligare under kampanjveckan. Detta får rean att se bättre ut än vad den egentligen är, så kallade lockpriser.  

Prisfusket har under flera år varit utbrett hos flera butiker och framför allt inom särskilda kategorier. Men den nya lagstiftningen som trädde i kraft 1 juli 2022 ska försöka motverka detta genom en rad olika prisinformationsändringar. Den nya lagen ska tillämpas både online och i fysiska butiker. 

I år kan det dock bli en riktig rea med tanke på att många bolag har byggt upp rejäla lager som de nästan måste bli av med. Vilket kanske medför att vi får den bästa black-weekenden på länge. 

Men trots att det kan bli en bra vecka ur den shoppingsugnes synvinkel vill jag gå igenom några saker att tänka på kring Black Friday och Black Weekend och vad man i stället kan göra med pengarna eller presenterna man hade tänkt ge till någon. 

Gör en lista 

Innan Black Friday ens börjat bör du ha gå igenom vilka saker du faktiskt behöver hemma. Gör en inventering och lägg sakerna på bevakning. Det kan du göra via till exempel prisjakt. Det minskar risken att du spontanköper prylar du inte behöver. Det finns till och med en undersökning som Lunds universitet gjort som visar att hälften av konsumenterna i förväg inte vet vad de kommer handla. De tänker låta sig inspireras av rabatterna som finns. Det här bör du undvika i största mån. 

Om du mot förmodan har ett sug efter att spendera pengar, då kan man bestämma summan i förväg. Bestäm dig redan innan du går in i en butik eller strösurfar i webbshoppen hur mycket pengar du har tillåtelse att spendera. Då får du en tydligare mental bild av dina begränsningar och kommer därmed enklare kunna undvika impulsiva köp som går över din budget. 

Motivera köpet 

Du måste inse skillnaden på vad du faktiskt behöver och vad du vill ha. Om du till exempel ser en dyr kostym eller en elegantare klänning känns det initialt som att du bara måste ha den. Den kanske är otroligt fin och priset är nedsatt med över 50 procent. Men innan du köper den bör du tänka på hur troligt det är att du verkligen kommer använda plagget, och hur ofta.  

Är det värt att köpa en kostym eller en klänning för att ha på ett bröllop en gång eller kommer den ligga längst bak i garderoben i väntan på alla bröllopsinbjudningar? Ett annat exempel är tv-apparater och mobiltelefoner. Det kommer nya varianter och självklart kan man vilja ha den senaste modellen, men behövs det verkligen? Kan du inte se och höra precis samma sak med den modellen du har? Skulle det vara enorm skillnad i elförbrukning och kvalitet på bild och ljud, ja då har man motivationen där. 

Handla inte på kredit  

Spendera pengar på saker du har haft som mål att köpa. Tyvärr blir det allt vanligare att handla på kredit. Allt mer frekvent ser man också reklam som ”Handla nu, betala sen, köp julklapparna nu, betala när du kan”. 

Vi förstår så klart att det kan vara frestande att köpa en produkt eller ett plagg utan att omedelbart behöva betala för den. Men det kan vara klokt att fundera ett extra varv innan du väljer att handla på kredit. Om du vet att du inte har råd att betala direkt, har du då råd när fakturan väl anländer? Om du känner dig säker på din ekonomi och vet att du har möjlighet att betala fakturan kan det vara ett alternativ att handla på kredit. Men känner du dig osäker? Låt hellre bli och undvik onödiga skuldsättningar som kan ruinera din privatekonomi. 

Ge bort ett sparande 

Man behöver faktiskt inte slösa en enda krona under varken Black Friday, Cyber Monday eller mellandagsrean.  Man kan göra precis tvärtom och satsa på sparande i stället. Ett köpstopp under hela november som läggs undan till sparande och investeringar som får möjlighet att växa? Ja, säger jag. Genom att ge bort ett sparande eller lägga undan en extra peng under en månad kan du göra enorm skillnad. 

För mig är det enkelt att svara på vad jag skulle välja, vad väljer du? 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer