Ta kontrollen i sommar – både på och utanför börsen

Här är Shoka Åhrmans råd till hur du får bäst ordning på din ekonomi runt semestertider.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2021

Nu börjar sommaren närma sig och därmed är det dags att planera semesterkassan.

Vi har nu ett unikt år bakom oss och detta blir sannolikt den andra sommaren för oss med fortsatta restriktioner. Antingen är du en av dem som behöver tänka lite extra på hur du spenderar dina pengar just i år eller så är du en av de många svenskar som trots pandemin har mer pengar i plånboken. Trots att många som arbetar fick rekordlåga löneökningar under året har den låga inflationen bidragit till ökade reallöner.

Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut och vad du har för planer inför sommaren finns det några tips som vi alla kan ha nytta av. För många kan även detta år bli ett år med hemester och där stor del av semesterkassan går till att unna sig lite extra lyx här hemma. Men kom ihåg att du inte är ensam om att vilja åka på en roadtrip eller hyra en stuga. Börja planera och boka boende i god tid och kolla med vänner om ni kan dela på en större bostad för att komma undan billigare. När efterfrågan på samma boende och aktiviteter är större än vanligt, och utbudet eventuellt lägre, rinner pengarna nämligen snabbt iväg. Utöver det tillkommer många små utgifter även vid en semester på hemmaplan.

LÄS MER: Aktieglädjen stor i Södertälje: ”Många intresserar sig”

Har du en planerad utlandsresa som blir av är det minst lika viktigt med en tydlig budget. Fortfarande vet vi inte hur situationen kommer att se ut med pandemin, men någonting som är viktigt att se över inför utlandssemestern är dina försäkringar. Tänk på att det oftast är vid akuta sjukdomar och olycksfall som reseförsäkringen gäller. Så innan du sätter dig på flyget eller startar bilsemestern – se över vad som ingår i din försäkring. Men också vilka intyg om testning och krav på karantän som kan gälla i det specifika landet.

För de som vill ägna både tid och pengar på aktiemarknaden så har ni säkert hört talas om uttrycket ”Köp till sillen och sälj till kräftorna”. En förväntan om aktiemarknadens positiva utveckling just under sommaren med strategin att köpa aktier lagom till midsommar för att sedan sälja till kräftorna skulle inte vara det bästa tipset till er aktiesparare. En minskad handel och likviditet kan skapa en viss risk för ökad volatilitet på börsen. I stället för säsongsstrategier, välj en investeringsstrategi som löper över året alla månader. Det är en mer lönsam strategi. Ett långsiktigt tänk, strategier som ger dig kontrollen över dina känslor och ett månadssparande vid sidan av de mer kortsiktiga affärerna är ett bra sätt att skapa en hållbar och lönsam investeringsstrategi. Lägg en stund av din tid på att skaffa en överblick av hela ditt sparande och e över din riskanpassning och allokering i portföljen. Glöm inte heller att sortera i bruset. Majoriteten av finansiella nyheter är ”click bait”, medan de viktiga nyheterna som faktiskt berör dina investeringar ofta försvinner i den stora massan.

MISSA INTE: UA:s nya sparsatsning på video: ”Hoppas tilltala många”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem