“Svenska bolag är världsledande på hållbarhet”

Investeringar med fokus på tre enorma megatrender som ska göra stadslivet bättre, renare och miljövänligare är vad som ska göra fonden Storebrand Smart Cities lyckosam. Förvaltaren Sunniva Bratt Slette har en extra förkärlek till aktier noterade i Sverige. “Det finns väldigt många spännande bolag”, säger norskan.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2022

Urban planering, vattenhantering och lågutsläppstransport. Det är ledorden i Storebrand Smart Cities, som sedan augusti 2021 förvaltas av Sunniva Bratt Slette. 

– Det är en tematisk match mellan de tre teman som alla är kopplade till FN:s globala hållbarhetsmål. Det är ett måste att bygga mer hållbara städer. För att kunna göra det behöver städerna klimatanpassas och reducera sina utsläpp. Det handlar om att sätta människor och natur i fokus för att skydda oss från extremväder och luftföroreningar generellt.

Kan du ge några exempel på vad du letar efter i innehav till fonden?

– Det handlar om allt från energieffektiva fastigheter till bolag som bidrar till elektrifiering av transportsektorn. Vi investerar bara i fossilfria bolag och har flera etiska kriterier när vi bedömer bolagen. Bolagen vi investerar i ska inte bidra till någon signifikativ skada på miljön, utan snarare  hjälpa till att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål. Bolagen ska ha en skalbar affärsmodell som kan nå ut globalt på många marknader och visa upp en fin tillväxt. 

Sunniva Bratt Slette berättar att innehav från USA, Kina och Japan utgör över 50 procent av Storebrand Smart Cities. 

– USA och Asien väger ju väldigt tungt i världsindex (MSCI). Men vi stirrar oss inte blinda på index och försöker i stället få en tydlig geografisk spridning. 

I slutet av december 2021, när intervjun genomförs, består 9 procent av fonden av svenska innehav. Nibe, Skanska, Fabege, Beijer Ref, Bravida och Nordic Waterproofing tar plats. 

– Sverige är världsledande på hållbarhet. Det är en väldigt spännande marknad med många innovativa och spännande bolag som är skickliga på att anpassa sina affärsmodeller efter klimatförändringar med ett globalt fokus.

Hon nämner nederländska teknikkonsulten Arcadis, amerikanska vattenhanteringsbolaget Xylem (som också har svenskt ursprung) och kinesiska elbilstillverkaren Nio som tre aktier i fonden som är lite extra värda att hålla koll på. 

– Alla tre bolag passar tematiken i strategin och har spännande affärsidéer. De drar även nytta av digitaliseringen och jobbar mycket med att analysera data för att optimera sina tjänster så de blir mer hållbara och effektiva. 

LÄS MER: “Jag vill göra världen bättre”

Viktigt med rätt perspektiv

Sunniva Bratt Slette understryker att ambitionen är att det ska finnas 50–70 olika bolag i Storebrand Smart Cities och att den generella tidshorisonten för innehav är åtminstone tre-fem år. 

– Vi har ett långsiktigt investeringsperspektiv. Det är även sunt att ha en sådan horisont som sparare i fonden. En aktiv, tematisk fond, som jag förvaltar, har ju större risk än ett brett globalt index. Det blir en spännande krydda, men utvecklingen kan även bli mer volatil. Därför kan det vara sunt att månadsspara och som sagt vara lite mer långsiktig. 

Förvaltaren konstaterar att det är A och O att ha koll på vilka teknologier som bryter sig fram och sätter agendan för att lyckas med investeringar gällande smarta städer. 

– Ett exempel är att det är viktigt att ha med sig datasäkerhet i mixen. Desto mer plats IoT (Internet of Things) tar, desto mer gäller det att ha med sig den aspekten i sitt investeringstänk. Det är väldigt spännande och skapar möjligheter.

Över tid är Sunniva Bratt Slette på det klara att Storebrand Smart Cities är rätt positionerad sett till att behovet av att klimatanpassa städer i världen bara ökar. 

– Målet om att minska den globala uppvärmningen med 1,5 grader är helt avgörande och länders utsläppsmål ska nu revideras varje år i stället för vart femte enligt de beslut som fattades under klimatmötet i Glasgow i november 2021. Det är inte så att de här frågorna kommer att bli mindre avgörande och försvinna, säger hon.

MISSA INTE: Hållbarhetssäkra dina investeringar

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem