Styrkan i ränta-på-ränta – därför ska du börja spara tidigt

Sluta oroa dig och gräma dig över missade möjligheter. Ta tag i ditt investerande och dra igång direkt. Över tid kommer ränta-på-ränta att ge dig en fantastisk utväxling på ditt sparade kapital, skriver Ung Privatekonomis föreläsare Oscar Matheson.

När jag försöker att motivera andra till att börja spara och investera upplever jag ibland att de tycker att det är för sent, att det går långsamt och att det är tråkigt. Vi som människor tenderar att ägna mycket energi åt sådant som redan har skett och det som sker just nu – och lägger inte lika mycket fokus på det som kommer ske i framtiden. Därför är det svårt att greppa hur kraftfull ränta-på-ränta-effekten egentligen är.  

Effekten är fantastisk i sin enkelhet. Den består av två komponenter, den ena är tid och den andra är avkastning. Om man nu ska investera och få sina pengar att växa, vad ska man fokusera på – tid eller avkastning?  

Låt oss kolla på ett exempel: Pelle och Maja har sparat undan 50 000 surt förvärvade kronor vardera. 

Pelle känner sig ganska nöjd med att ta del av marknadens genomsnittliga utveckling och har landat i att billiga indexfonder är en bra lösning för honom. För enkelhetens skull räknar vi på en avkastning om 8 procent per år. Pelle har hört att tiden är ens gode vän om man önskar att pengarna ska växa. Så när det blir dags för det första heltidsjobbet vid 25 års ålder vill han börja investera.  

Han väljer att investera sina 50 000 kronor i en billig indexfond och sätter samtidigt upp ett månadssparande på 2 500 kronor som varje månad investeras i indexfonden. 15 år senare, vid 40 års ålder, har kapitalet vuxit till lite drygt 1 miljon kronor. 

Maja fick också sitt första heltidsjobb vid 25 års ålder. Lönen som trillade in på kontot gick åt till det som så länge varit utom räckhåll med inkomsten under studietiden. Kanske några semesterresor och en ny och fin bil. Några år senare, vid 30 års ålder, fick hon upp ögonen för aktier och valde likt Pelle att investera sina 50 000 kronor samt att lägga undan 2 500 kronor varje månad.  

Till skillnad från Pelle som inte ville ägna sin tid åt att analysera bolag och investera i aktier, intresserade Maja sig alltmer för finans och aktier och med tiden blev hon mycket skicklig. Maja lyckades under de kommande 15 åren med konsten att avkasta hela 15 procent per år. Vid 40 års ålder är hennes portfölj värd 900 000 kronor.  

Trots att Maja förmådde att skapa en årlig avkastning som var nästan dubbelt så hög som Pelles kan vi konstatera att Pelles beslut om att börja spara tidigt lönade sig. Faktum är att Maja hade behövt avkasta närmare 18 procent per år för att lyckas komma ikapp Pelle.  

LÄS OCKSÅ: Sparresan: Mitt livs bästa investering

Tufft att komma ikapp 

Statistik kan naturligtvis användas för att se det man vill se. Skulle vi i stället dra ut tiden till den dagen Pelle och Maja går i pension kommer Maja att ha ett betydligt större kapital än Pelle givet att de fortsätter med sin respektive strategi och att den ger samma avkastning. Att lyckas förränta sina pengar med en högre avkastning än börsens genomsnitt över långa tidsperioder är möjligt. Men det är naturligtvis mycket krävande. Maja måste orka göra jobbet som krävs under alla dessa år för att avkasta 15 procent medan Pelle kan lägga sig i hängmattan och låta pengarna jobba. Visserligen till en lägre avkastning, men då krävs också en lägre insats.  

Warren Buffett är nog en av de mest välkända och omskrivna investerarna genom historien. Ofta är det hans otroliga meriter och förmåga att skapa avkastning över lång tid som lyfts fram. Egenskaperna hyllas med all rätt, men tiden är också något som haft en enorm påverkan för hans förmögenhet.  

Som vi kan läsa i den utmärkta boken ”Pengars psykologi” av Morgan Housel har så mycket som 95 procent av Warren Buffetts förmögenhet skapats efter hans 65:e födelsedag.  

Om Warren Buffett hade bestämt sig för att sluta driva investmentbolaget Berkshire Hathaway och tagit hem sina pengar vid 65 års ålder och ägnat dagarna åt att spela golf hade han nog inte varit lika välkänd eller förmögen.  

Utifrån ett ränta-på-ränta-perspektiv har det Warren Buffett gjort varit oerhört spektakulärt. Han började investera väldigt tidigt och har haft en otroligt imponerande avkastning under tiden. Han är dessutom fortfarande aktiv i skrivande stund, nyligen fyllt 92 år.  

Kolla inte i backspegeln

Livet är som bekant inte en tävling. Att jämföra sin investeringskarriär med Warren Buffetts motsvarighet skulle jag tro är ett bra recept för besvikelse. Däremot kan vi titta på vad han har gjort och inspireras. Till viss del kan vi naturligtvis lära oss av hans kloka principer och applicera det på våra investeringar. Kanske kan vi till och med lyckas skapa en avkastning något högre än genomsnittet. Att leva riktigt länge kan vi kanske påverka till viss del.  

Men det finns en, av naturen given, begränsad uppsida. Det enda vi helt och hållet bestämmer över på egen hand är när vi börjar spara. Vi kan alltid titta tillbaka och ångra att vi inte började tidigare, men faktum är det inte spelar någon roll.  

Det som redan har hänt går inte att påverka. Därför gör vi klokt i att i stället rikta blicken framåt. Det enda som spelar roll är vilka möjligheter vi har här och nu, och vad vi väljer att göra med dessa. Den komponent som vi helt och hållet kan påverka själva är att börja.  

Det bästa tillfället att börja investera var för 20 år sedan. Det näst bästa är nu.

MISSA INTE: Ditt drömliv kan bli din vardag

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem