Största börsrädslan: Missa framgångseffekten

2020 är ett år som inte påminner om något annat. Det gäller inte minst på aktiemarknaden vars index åkt hiss i snabb takt. Men det är viktigt att inte bli rädd eller uppstressad av kvicka rörelser – oavsett om det råder halloween eller inte, skriver Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson.

Det nya decenniet har verkligen inletts på ett annorlunda, speciellt och märkligt sätt. Så här under halloweenveckan har det även varit otäckt att vara inne på sin aktiedepå. 

Effekterna och konsekvenserna av covid-19, naturligtvis ska dessa sättas i perspektiv och inte jämföras med nedgångar på ett gäng procent och en viss mängd pengar i portföljen, har oroat och färgat fleras depåer illröda. 

Sedan spökar så klart även ovissheten som finns runt det amerikanska presidentvalet nästa vecka. Republikanen Donald Trump och demokraten Joe Biden vill olika saker och beroende på vem det blir som får styra världens största ekonomi i fyra år framåt kommer vissa bolag och sektorer att gynnas och andra inte.

Nervositeten kan sätta press på USA-börserna och i en tid där allt går väldigt fort skapar det spridningseffekter som trycker ned index världen över. 

En svagare utveckling kan överraska många personer, speciellt de som är nya och kanske mindre erfarna som investerare, efter de starka uppgångarna i närtid när det känts som om mer eller mindre allt har varit guld och gröna skogar. 

LÄS OCKSÅ: Tankesätten som får dig att stå pall när portföljen lyser röd: ”Skriv ned och ifrågasätt”

Inte alltid rimligt

Börsen har tuffat på i hög takt trots all oro i omvärlden och siffror från viktiga index som pekat på allt annat än styrka i makroekonomin och dess nyckelländer. Visserligen har resultaten i många mätningar, så som inköpschefsindex, förbättrats efter att fullständigt ha slagit i botten i våras efter pandemins utbrott samtidigt som Stockholmsbörsen rasade närmare 30 procent på bara ett par veckor. Men det innebär inte att läget är under kontroll eller att en lågkonjunktur inte är ett faktum. 

Helt klart kommer mänskligheten att få leva i en värld med påverkan av covid-19 i många år. Exakt hur stora hål viruset kommer att riva upp beror på hur snabbt det går att hitta ett effektivt vaccin och hur utvecklingen av behandlingar som underlättar för de allvarligt sjuka kommer att se ut. 

Börsen är verkligen inte immun mot oroshärdar som inte går att kontrollera eller förstå de möjliga riskerna och konsekvenserna som medföljer.  Men det gäller inte bara den pågående pandemin. Index har alltid gått upp och ned och stora slag på marknaden blir inte sällan verklighet åtminstone ett par gånger per år. 

Sättningarna skrämmer, absolut, men de hör också till och kan skapa fina möjligheter att köpa kvalitetsbolag till reapris. Reaktionerna är långtifrån alltid rationella – både när det kommer till såväl kraftiga fall som perioder av sköna uppgångar.

MISSA INTE: Tre viktiga lärdomar av mitt första börsras

Så skyddar du dig

Genom att spara regelbundet, långsiktigt, ha en diversifiering i portföljen fylld av olika typer av aktier och fonder och bara skjuta in pengar som går att avvara under ett par års tid ger du dig själv förutsättningar att gå en ljus framtid till mötes. 

För inte försvinner hållbarhetstrenden, digitaliseringens framfart eller vikten av att ha ägare av kött och blod som ser till bolagets bästa över längre tid för att börsen faller ett par procent en enskild dag eller backar under en viss period. I längden vinner affärsidéer och koncept som står pall, klarar av förändringar och har framtiden för sig. De har alla möjligheter att skapa god avkastning om saker sätts i ett större perspektiv.

Gör din egen analys, tänk till ett par gånger extra och tveka inte att hålla fast vid det du tror på även i ett mer turbulent läge. Det gäller både vid halloween och övriga delar av året.  

Det läskigaste av allt är att sälja bort sig och missa en genomsnittlig årsavkastning på 7–8 procent och ränta-på-ränta-effekten. Det är ett misstag som absolut går att undvika om huvudet hålls kallt.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så lyckas du med ditt aktiesparande

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter