Stör inte ränta-på-ränta-effekten

I tider som dessa, där röda siffror i stort sett uteslutande visas i din portfölj, är det viktigt att komma ihåg vikten av att låta din pengamaskin få arbeta i fred. Betydelsen av att låta pengarna göra jobbet åt dig i tuffa tider möjliggör för din snöboll att ostört rulla snabbare och snabbare. Även om du drabbas av panikkänslor och vill rädda det som räddas kan, kom ihåg: Fokusera på att låta ränta-på-ränta göra sitt jobb.

Denna text framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2022.

Ränta-på-ränta-effekten liknas ofta vid en snöboll som rullar fortare med tiden. Över tid blir effekten av dina insättningar mindre i förhållande till avkastning som genereras av din pengamaskin på egen hand. 

Ränta-på-ränta betyder att dina pengar börjar växa exponentiellt. Du får inte endast ränta på dina nya insättningar utan också alla tidigare insättningar. En av börsens största fördelar är ränta-på-ränta och om du förstår den inser du kraften av att investera långsiktigt. I den här artikeln går vi igenom vad ränta-på-ränta är och vikten av att låta snöbollen rulla i fred.

Vad är ränta-på-ränta?

Ränta-på-ränta får du inte på ett sparkonto med ränta. Det är skillnad på att få ränta på sina pengar och att få ränta-på-ränta. För att få ränta-på-ränta är börsen ett jättebra verktyg.

En sak som kan vara svår att förstå med ränta-på-ränta är att dina pengar växer ovanpå dina pengar. Tänk exempelvis att du investerar 1 000 kronor och får 10 procent i årlig avkastning. Första året kommer dina pengar ha växt till 1 100 kronor (1 000 x 1,10 = 1 100). Nästkommande år växer pengarna till 1 210 kronor (1 100 x 1,10 = 1 210). 

Här är det väldigt enkelt att göra tankefelet att år två kommer dina pengar bli 1 200 i stället för 1 210 kronor. Anledningen till det är svårigheten att förstå ränta-på-ränta. Din avkastning läggs på tidigare avkastning. Även om det kan vara svårt att förstå vid första anblicken är det superviktigt att du försöker förstå ränta-på-ränta för ett lyckat investerande på börsen.

LÄS OCKSÅ: Låt dig inte skrämmas av börsbjörnen

Hur hjälper ränta-på-ränta dig?

Det fina med ränta-på-ränta är att över tid kommer dina investerade pengar bli en självgående pengamaskin. Över en viss gräns kommer portföljens avkastning att vara större än pengarna du sätter in på börsen.

Det finns fyra aspekter som du kan påverka:

Det finns fyra punkter du kan justera för att snabba på hur snabbt snöbollen (dina investeringar) rullar. Här nedanför listas fyra punkter som du bör tänka på:

  • Sparhorisont: Ränta-på-ränta är långsammare i början men när snöbollen satts i rullning går det snabbare för varje år. Desto längre sparhorisont desto bättre.
  • Avkastningen: Högre avkastning snabbar på takten snöbollen växer i. Det här betyder dock inte att du ska sätta orealistiska avkastningsmål. Att äga en indexfond som ger 7–8 procent i årlig avkastning är högre avkastning än vad majoriteten av småsparare får.
  • Insättningar: Ökar du mängden pengar du sätter in, kommer mer pengar skapas i din pengamaskin. Kan du sätta av mer pengar till ditt månadssparande hjälper det ränta-på-ränta-effekten. Balans är dock väldigt viktigt. Investera vad du tycker känns rimligt.
  • Skatten du betalar: Skatten du betalar påverkar pengarna som blir över till dig. Oftast är ett Investeringssparkonto (ISK) bäst att investera via för att minimera skatten. Alternativt Kapitalförsäkring (KF) om du äger många utländska aktier som ger aktieutdelning.

En beskrivning av hur ränta-på-ränta-effekten fungerar. Foto: Finansgrabbarna.

Det allra viktigaste

Det finns en femte sak som du kan påverka och som är den allra viktigaste. Det är risken att du plockar ut pengarna vid en börskrasch eller liknande. Det kan låta jobbigt men oftast är du dina pengars största fiende på börsen. Kom alltså ihåg att låta pengarna vara och försök att undvika att sälja i nedgångar även om det är psykologiskt utmanande.

Om du behöver ta ut pengarna för att betala någonting ska du så klart göra det men utöver det, låt pengarna vara i fred. Pengar du investerar på börsen ska du helst inte behöva inom minst fem år och i bästa fall ska din sparhorisont vara längre än tio år. 

MISSA INTE: Nyckeln till framgång: Hållbar balans

Gynnar unga investerare

Ränta-på-ränta kan utnyttjas av alla med en lång sparhorisont. Är sparhorisonten lång krävs väldigt små investeringar varje månad för att uppnå dina ekonomiska mål. Speciellt för unga investerare är det här en stor fördel eftersom möjligheten att ha en lång sparhorisont är större.  Med tanke på att du läser Unga Aktiesparares tidning tillhör du just den här gruppen. Grattis till dig!

Ett fåtal tillfällen avgör din framgång

När vi skriver den här artikeln har Stockholmsbörsen haft sin sämsta start på året sedan 2016 och den höga avkastningen från 2021 känns väldigt avlägsen. Det är dessa jobbiga stunder som avgör om din portfölj kommer att bli en liten eller en enorm snöboll. Som författaren Morgan Housel argumenterar för i sin bok The Psychology of Money är volatiliteten (svängningar) på börsen avgiften du måste betala för att få en avkastning högre än på ett sparkonto eller genom att äga räntor. 

Frågan är om du är villig att betala avgiften? Kommer du låta din snöboll rulla i fred medan många drabbas av panik? Självklart är det lättare sagt än gjort. Men hade det varit enkelt hade alla lyckats med det och ingen hade kunnat njuta av vinsten: En stor snöboll som rullar av sig själv och förser dig med pengar.

Skribent: Viktor Ritsvall och Oliver Allemog (Finansgrabbarna).

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här