Stocksholms momentum skapar börsövertag

Att investera sina pengar i aktier kan ha väldigt olika syften för olika människor. För vissa handlar det om att långsamt över många år bygga upp en stabil utdelningsportfölj som generar bra direktavkastning medan andra jagar snabba klipp med hävstång och försöker manövrera marknadens svängningar.

Hela denna artikel är en annons

Unga Aktiesparare har en sund filosofi med sina gyllene regler som fungerar för de allra flesta. Det handlar om att spara i starka bolag som man förstår, på lång sikt, och låta bolagen avkasta och växa med börsen. Modern portföljteori förordar till och med att undvika aktivt investerande helt och hållet och att i stället satsa på breda indexfonder. Statistiken stöttar detta – de flesta misslyckas med att slå index på lång sikt.

Eugene Fama, Robert Shiller och Lars Peter Hansen fick Nobelpriset i ekonomi 2013 för bland annat sitt arbete med att beskriva hur börsen rör sig. De kom fram till att det på kort sikt är omöjligt att veta hur börsen ska agera, men att det på längre sikt går att förutsäga. Bland annat då baserat på hur bra bolag skapar kassaflöden och avkastning, vilket betyder värdetillväxt och en stigande börs.

Fama har både i sin egen forskning och i efterföljande diskussioner medgett att det finns avvikelser mot “Den effektiva marknadshypotesen”. Det handlar om aktier med vissa typer av faktorer som i perioder presterar bättre än index, till exempel lågvolatila aktier, värdeaktier och kvalitetsaktier (enligt en akademisk definition av kvalitet, inte godtyckligt vad man själv tycker).

Det är egentligen inte så konstigt. Index består av alla aktier, bra som dåliga. De bra råkar vara färre, men de presterar bättre än de dåliga presterar dåligt. För att index ska vara definierat behöver vissa aktier alltså gå mycket bättre än resten.

Ytterligare en sådan faktor som kan slå börsen, kungen av alla faktorer, är Momentum. Momentum är en så enkel sak som att definiera trender i aktier (eller i sektorer och industrier), och att låta de trendande aktierna ta plats i portföljen. Det kan låta basalt, men en aktie som gått upp under en period tenderar att fortsätta gå uppåt. Särskilt om den rör sig relativt starkt i förhållande till andra aktier. Inte alltid och inte i alla marknadsklimat, men tillräckligt ofta för att man ska kunna spela på den sannolikheten. Den stora baksidan av momentum är faktumet att trenden förr eller senare tar slut, och då kan aktien räknas som övervärderad och falla snabbare. Momentum kräver alltså ett mer aktivt handlande för att fungera. Vilket inte är något man ska försöka ge sig på ensam, utan rätt kunskap och resurser.

Stocksholm har vi tagit vara på den här effekten och försökt paketera den i ett mer automatiskt system. Vi har tagit vår egen erfarenhet av trading och byggt en algoritm som dagligen söker igenom alla aktier på marknaden och rankar dem efter bäst momentum. De paketeras sedan i ett portföljförslag på tio aktier som vem som helst kan köpa, vilken börsdag som helst. På det sättet kan även du slå börsen med momentum!

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer