Startupens uppdrag: Minska bostadsbrist bland unga

Genom sina nytänkande hubbar vill Colive ge fler yngre vuxna möjligheten att komma in på bostadsmarknaden och även lösa ett samhällsproblem.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

Bostadsbristen i Sverige är ett faktum och man läser ofta om framför allt unga vuxna som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. För att köpa en bostadsrätt eller en villa krävs ofta stora belopp i kontantinsats och när det gäller hyresrätter är det långa bostadsköer på många orter i landet. Det leder till att unga vuxna får svårare att flytta från föräldrahemmet då det är svårt att hitta alternativ att flytta till. Svårigheten i att hitta boende gör att det har börjat växa fram en ny trend som rör delade boenden i Sverige: Coliving. Internationellt är delade boenden ingen ny företeelse utan har varit väl utberedda i både Europa och delar av övriga världen.

Några som har anammat trenden om delade boenden är Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist, som är grundare av Colive. Företaget startades 2018 då de båda sökte lösningar på fenomenet. Duon identifierade framför allt två samhällsproblem – bostadsbristen och ensamheten bland unga vuxna. Katarina och Jonas funderade mycket på hur de skulle ta fenomenet med delade boenden till Sverige då det tidigare inte funnits några riktiga incitament för fastighetsägare att utveckla sina projekt för att skapa modeller för byggnation av delade boenden. Både nyproducerade hyresrätter och bostadsrätter har varit mycket lönsamma projekt.

– Vi vill vara lösningen för de unga vuxna som vill flytta hemifrån men som har svårt att hitta en bostad att hyra. Vår ambition är att sänka kostnaderna genom att minska antalet kvadratmeter per person samtidigt som vi ökar antalet funktioner i hemmet, säger Katarina Liljestam Beyer. 

Genom utveckling av Colive-projekten erbjuds unga vuxna i åldern 20-35 delade boenden i så kallade delningslägenheter med trygga förstahandskontrakt till en rimlig kostnad. Colives projekt ger dessutom unga vuxna chansen att vara en del av ett socialt sammanhang genom att skapa smarta och moderna boendelösningar. Som boende hos Colive kan du bo under både kortare eller längre tid och boendet kan vara ett “mellanboende”, till exempel från det att man flyttar från föräldrahemmet tills man bildar familj. Boendeformen fungerar även utmärkt om en person till exempel har fått ett nytt jobb och vill prova på en ny stad.

I varje hubb bor cirka 100–150 hyresgäster och varje lägenhet inrymmer omkring sex–tolv personer. För att utrusta lägenheterna på ett så effektivt sätt som möjligt har bolaget jobbat fram modeller för att skilja de privata utrymmena från de gemensamma. Alla boenden i en lägenhet har sitt eget, privata låsbara rum och delar sedan på gemensamma umgängesytor så som kök, vardagsrum och badrum. De privata rummen är semi-möblerade sovrum som inkluderar en 120 centimeter säng inklusive underrede med lådförvaring, garderober och taklampa. De gemensamma ytorna är möblerade och de boende har veckovis städning och tillgång till Internet. I varje hubb finns ytterligare byggnadsgemensamma utrymmen så som exempelvis tvättstuga och ”Colive-hangout”.

– Colive jobbar aktivt med att utveckla den digitala processen, allt från roomie-matchningen till ett digitaliserat hem med digitala låssystem och lösningar för enkelt och okomplicerat boende, konstaterar Katarina Liljestam Beyer.

LÄS MER: Elins elskola: Så säkrar du bästa avtalet

Trend som hänger samman

För att göra boendet så optimalt som möjligt så finns det i ansökningsprocessen något som heter roomie-matchningen. Colive, som jobbar aktivt med förebyggande åtgärder, har infört plattformen för att de boende ska kunna matchas så bra som möjligt med varandra. Roomie-matchningen är ett innovativt och forskningsbaserat matchningsverktyg med ambitionen att para ihop hyresgäster som passar särskilt bra tillsammans för ökad trivsel.

Utöver den väl genomarbetade plattformen för roomie-matchningen har ytterligare åtgärder införts för att förebygga konflikter mellan de boende. En viktig del i det åtgärdsarbetet kallas för “Code of conduct”. Det innebär en skriftlig uppförandekod som de boende undertecknar samtidigt som hyreskontraktet. I dokumentet framgår det vilka regler som gäller och hur man som boende ska förhålla sig till det.

I dagsläget finns det cirka 7 000 medlemmar i processen och den gemensamma röda tråden hos de sökanden är att de unga vuxna som ansöker om boende söker samvaro med människor i ungefär samma situation som de själva. De flesta vill bo enskilt, men ändå ha social samvaro och en meningsfull vardag.

– Colive arbetar aktivt med att minska negativ miljöpåverkan genom att bland annat använda modern fastighetsteknik för energihushållning, resurs- och yteffektiv design samt informationsgivning till sina medlemmar och hyresgäster.

Utvecklas vidare

För närvarande erbjuder Colive bostäder i Stockholm. Det första boendet stod färdigt under 2019 och de boende flyttade in den 1 maj samma år. Boendet kallas Colive Lab och är beläget i närheten av Nytorget på Södermalm i Stockholm. Colive har sedan dess ingått samarbeten med flera företag kring projekten, bland annat Ikea, börsnoterade Wallenstam och LKF.

Två mindre hubbar, med tolv hyresgäster i varje, finns belägna på Södermalm och Lidingö. Den första nybyggda större Colive-hubben stod klar i november 2020 och är belägen på Parkstråket i Stockholm.

Utvecklingsarbetet med Colive pågår fortlöpande med nya projekt, städer och investerare. Företaget jobbar kontinuerligt med att attrahera nya samarbetspartners och har en lång pipeline fylld av nya projekt. 

Bolaget ser en stor utmaning i den reglerade hyresmarknaden som råder i dag och hur den ser ut.

Colive är något nytt och spännande och i och med projekten med delade boenden gör bolaget avsteg från det ”normala”, det vill säga det som samhället och marknaden är van vid, anser Katarina Liljestam Beyer.

MISSA INTE: Så lyckas du med din omvärldsbevakning

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem