Starta optimalt – köp investmentbolag

Är det smartast att börja med aktier eller fonder? På den frågan brukar jag svara med ett eget svarsalternativ: Investmentbolag. Det är en gyllene medelvägen till ett smart och enkelt aktiesparande.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2021

Ett investmentbolag är ett bolag vars huvudsakliga uppgift är att investera i aktier. Sveriges största investmentbolag Investor har ägande i ett 30-tal bolag. När du köper en enda aktie i Investor äger du redan en liten del av den svenska industripärlan Atlas Copco, du är en bankägare i SEB och en läkemedelsinvesterare i Astra Zeneca, som nu för fullt slussar ut vaccin för att rädda världen från pandemin. Du äger också en del av utvecklingen och tillverkningen av de för framtiden så viktiga 5G-masterna genom Ericsson och ett av världens största riskkapitalbolag i EQT.

Investmentbolag kan alltså ge en väldigt bra riskspridning. Så långt påminner ett investmentbolag mycket om en aktiefond. Investmentbolagen har dock en rad intressanta fördelar. Låt oss titta lite närmare på dessa.

Att äga en fond innebär att man varje dag betalar en liten del av sitt kapital i en förvaltningsavgift till fondbolaget som förvaltar fonden. Typiskt sett kan det handla om 1,50 procent per år. Det låter kanske inte så mycket men gör en enorm skillnad över tid. 100 000 kronor investerat i dag till 12 procent avkastning ger 3 miljoner kronor om 30 år. En årlig avgift på 1,50 procent gör att man i stället står på 2 miljoner kronor. Det som inte lät så mycket var visst en osynlig kostnad på en miljon kronor.

Ett investmentbolag tar inte ut några sådana avgifter. En viss kostnad finns förstås för att administrera förvaltningen, men man kan se det som att man köper förvaltning till självkostnadspris. För de största investmentbolagen uppgår den här kostnaden till omkring 0,1 procent av kapitalet, det vill säga avsevärt lägre än en fonds typiska avgift på 1,50 procent.

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att köpa investmentbolag

En annan fördel är att de stora svenska investmentbolagen ägs och förvaltas av några av Sveriges mest framgångsrika investerare; familjen Wallenberg i Investor, Gustaf Douglas i Latour, Fredrik Lundberg i Lundbergföretagen och Industrivärden och Sven Hagströmer i Creades för att nämna några. Att köpa dessa investmentbolag innebär att man sitter i samma båt som välinformerade och rutinerade investerare. Snacka om fint sällskap.

Som om det inte vore nog kan man genom investmentbolag köpa tillgångar med en rabatt. Allt som oftast har investmentbolagen prissatts lägre än vad värdet är på alla de aktier som investmentbolaget i fråga äger. Fenomenet kallas för substansrabatt och man kan se det som att investmentbolagen är undervärderade. Det innebär att man får exponering mot fler aktier än vad sina kronor annars hade räckt till. Över tid kan det också ge en bra effekt på totalavkastningen.

På tal om avkastning. Över flera decennier har investmentbolagen genererat en avkastning överlägset bättre än index. Om det fortsätter så återstår att se, men den som köper högkvalitativa investmentbolag med låga avgifter till rabatt har goda odds att lyckas med det.

Aktier kan kännas krångligt och fonder innebär ofta dyra avgifter. Investmentbolag är den gyllene medelvägen för dig som vill ha något som är både enkelt och smart. Kanske blir det den optimala starten för ditt aktiesparande.

Stort lycka till med dina investeringar!

MISSA INTE: Så fungerar ett investmentbolag

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem