Ställer om traditionen – bjuder in alla kvinnor i Sverige: ”En vacker dag är börsvärlden jämlik”

På internationella kvinnodagen arrangerar den så kallade Krösagruppen ett digitalt event som riktar sig till alla tjejer och kvinnor i hela landet. Målsättningen: Att lägga grunden för ett mer jämställt sparande. ”Det är långsiktigt projekt”, säger aktiesparareldsjälen Karin Sjöblom, som är delaktig i arrangemanget.

Karin Sjöblom, 86, är sedan många år tillbaka utbildningsansvarig i Aktiespararnas lokalavdelning i Växjö. Hon har vuxit ut till en riktig profil inom förbundet genom sitt outtröttliga engagemang och är bland annat en av Aktiespararens ”sparinfluncers”. 

Lokalavdelningen i Växjö har arrangerat ett event med fokus på kvinnligt sparande och investerade på internationella kvinnodagen, 8 mars, i omkring tio år. 

När den alltjämt pågående covid-19-pandemin nu sätter käppar i hjulet för att ses på plats har Växjö gått samman med de andra lokalavdelningarna, Alvesta, Kalmar/Nybro/Öland och Ronneby/Karlskrona, i det så kallade nätverket Krösagruppen i sydöstra Sverige för att hitta en gemensam lösning digitalt. 

– Kalmar och Ronneby/Karlskrona brukar ha kvinnodagar på höstarna, men de gick ju inte att genomföra i höstas. Därför beslutade vi att göra ett stort digitalt event tillsammans där vi bjuder in alla kvinnor i hela landet, säger Karin Sjöblom, och fortsätter: 

– Målsättningen är att få fler kvinnor intresserade av att börja spara i aktier och fonder samt att bli medlemmar i Aktiespararna eller UA.

MISSA INTE: 46 råd för fler kvinnliga chefer

Hur jobbar Växjö och Krösagruppen för att få fler kvinnor att engagera sig i Aktiespararna/UA?

– Krösagruppen arrangerar speciella kvinnoträffar och utbildningar för kvinnor. De ledande i Krösagruppen har även utbildat sig själva under ett par års tid för att passa in som cirkelledare under min ledning här i Växjö.

Vad tror du att det beror på att kvinnor inte sparar lika mycket i aktier och fonder som män gör?

– Det beror på gamla kulturer och traditioner där männen skulle sköta den ekonomiska världen, anser Karin Sjöblom. 

Längre perspektiv

I 2020 års rapport av ”Aktieägandet i Sverige” signerad Euroclear, Sveriges värdepapperscentral, går det tydligt att se att kvinnors andel av det totala aktieägandet i landet ökar med besked. Men det finns mycket kvar att förbättra, enligt Karin Sjöblom. 

– Att göra börs- och finansvärlden mer jämlik är ett långsiktigt projekt. Men vi kvinnor har inte bråttom. Vi jobbar idogt på och en vacker dag är det 50 procent kvinnor som sparar i aktier. Tyvärr tror jag inte jag kommer få uppleva det, men jag ska göra allt jag kan så länge jag har ork och lust.

LÄS ÄVEN: Glädjebeskedet – ungt och kvinnligt aktieägande ökar: ”UA spelar viktig roll”

Karin Sjöblom har en tydlig förhoppning med eventet som hålls måndagen den 8 mars. 

– Att många kvinnor ska bli inspirerade att börja spara i aktier och fonder samt att ta hand om sin egen ekonomi.

Träffen arrangeras över Zoom. Läs mer här.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem