SSAB- den svenska stålkoncernen!

Den svenska ståljätten SSAB är med klar marginal det bolag som släpper ut mest koldioxid i landet. Men med ny teknik siktar bolaget med fabriker utspridda över landet att vara helt fossilfritt om några decennier.

SSAB släppte 2018 ut nästan 5 miljoner ton koldioxid vilket innebär cirka tio procent av Sveriges totala utsläpp. Huvuddelen av dessa kommer från masugnarna bolaget har i Oxelösund och Luleå. SSAB arbetar aktivt med att ändra denna utveckling genom att ersätta tillverkningen med kol i masugnarna till järn framställt med hjälp av vätgas. Bolagets stora mål är att bli först i världen med att kunna erbjuda fossilfritt stål på marknaden redan 2026 och vara helt fossilfria 2045. Framställningen ska istället som sagt göras med vätgas vilket kräver större åtgång av el och ska komma från miljövänlig el. Masugnar står för cirka 90 procent av SSAB:s utsläpp vilket gjort att de satsat mycket på att utveckla ny teknik för framställning. 

 

– Man ska komma ihåg att stål är ett långlivat material som lever i cirka 70 år i snitt och mycket av det stålet  återvinns sedan. Men eftersom världens storkonsumtion ökar krävs också att vi kan göra stål av järnmalm på ett hållbart sätt, säger SSAB:s hållbarhetschef Thomas Hörnfeldt.

 

– Det blir vanligare också att byggnader av stål återanvänds i olika former. Den provisoriska saluhallen på Östermalmstorg i Stockholm kommer till exempel att flyttas och återanvändas när den riktiga saluhallen blir klar, fyller Thomas i.

 

SSAB är enligt Thomas placerad runt plats 50 över världens största stålindustribolag men har cirka en tredjedel av världssegmentet på starkt stål. Hållbarhetsstrategin bolaget har lanserades efter 2014 när SSAB köpte upp det finländska stålföretaget Rautaruukki. Sen dess utgår man hela tiden från de tre punkterna: hållbart erbjudande, själva bli mer hållbara och att vara en ansvarsfull partner. I Sverige är tillverkningsorterna Luleå, Borlänge, Finspång och Oxelösund. Bolagets historia började redan 1878 med att Domnarvets Jernverk i Borlänge påbörjade produktion. Bolaget i dess nuvarande form bildades hundra år senare. 

 

Är det verkligen realistiskt att ni är helt fossilfria 2045?

– Ja, det tror jag verkligen. Vi kan också se på flera olika länder och politiker att de verkligen försöker leva upp till olika klimatmål som satts upp. För att vi på SSAB ska bli fossilfria vill vi använda fossilfri el för att framställa vätgas. Då kan vi samtidigt hjälpa till att balansera elnätet och säkerställa att  förnybar energi kan tas tillvara.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem