Sparstjärnans agerande i börshaussen: ”Tror på mina bolag”

Det kan vara frestande att plocka hem vinst när börsen når nya höjder, men aktieprofilen Mohammed Salih behåller sina aktier.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

Plockar du hem vinst när börsen är på så höga nivåer?

– Nej, jag tror på mina bolag. Jag är konsekvent i min regelbundenhet, det är samma sak som gäller oavsett om det är nedgångar eller uppgångar.

Jag vet att du gillar Investment-bolag men om någon är intresserad av att satsa på enskilda aktier. Vad har du för tips till dem?

– Du bör ha koll på bolaget, vad de gör, deras konkurrenter och vad de tjänar pengar på. Analysera resultaträkningen och inte minst balansräkningen, så att de klarar av tuffare tider.

Han fortsätter med att du bör kolla på nyckeltalen och vill du inte sitta och räkna på det själv så kan du använda ett analysprogram.

– Jämför gärna nyckeltalen med andra bolag i samma bransch för att se hur ditt bolag står sig i jämförelse.

LÄS OCKSÅ: Sparstjärnan: Stegen mot första miljonen

Kan alla bli miljonärer?

– De flesta som kan avvara ett par hundra kronor i månaden i en spridd portfölj, med hjälp av ränta-på-ränta effekten och tid kan bli miljonärer. Faktorer som är spararens bästa vän.

Vad gör du för att få andra att inse fördelarna med börsen?

– Jag försöker genom mitt jobb och min Instagram att förklara komplicerade termer som inte alls behöver vara så komplicerat. Jag försöker också att visa genom att vara helt transparant med mitt sparande att den tålmodige belönas.

MISSA INTE: Proffsets tips: Aktierna som kan ge utdelning i höst

När det inte går som man vill eller de uppsatta målen inte kan hållas, hur håller du motivationen uppe?

– Jag tycker att du ska skilja på delmål och slutmål. Målen är inte heller skrivna i sten, de kan behöva ändras under vägens gång. Det kan behöva justera åt båda hållen. Exempelvis kan en pandemi ställa till det ordentligt.

Vad säger du till folk som envisas med att försöka tajma marknaden?

– Jag säger att det inte räcker att ha rätt en gång, vilket i sig är väldigt svårt. Du behöver träffa rätt två gånger. Köpa på botten och sälja på toppen.

YTTERLIGARE LÄSNING: Målet: Miljonen – före 30: ”Tryggt och härligt liv”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem