Sparstjärnan: Stegen mot första miljonen

Ekonomisk trygghet eller självständighet? Oavsett vilken anledning är miljonen nåbar. Det tar tid men är faktiskt inte så svårt, enligt aktieprofilen Mohammed Salih.

Denna text framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

– Alla kan spara ihop till sin första miljon. Man måste bara jobba bort de dåliga vanorna, säger Mohammed Salih, med ett förflutet på Unga Aktiesparare som nu är ansvarig för lokalavdelningarna och interna event på Aktiespararna.

Om det faktiskt är så enkelt kan man tänka sig att fler skulle sitta på miljonbelopp. Så vad är hemligheten?

Första steget menar Mohammed Salih, som även är en av Aktiespararnas sparprofiler och har gjort sig känd genom sitt @Mohammedsvagtillmiljon-konto på Instagram, är att sätta upp ett mål.

– Det är där du måste börja. Det kan krävas lite träning när man ska börja spara. Det är väldigt svårt att gå från att knappt ha sparat alls, till att nästa månad börja tokspara – sannolikt kommer man tröttna och ge upp, säger Mohammed Salih till SvD.

Han jämför det med att träna på gym eller utöva en sport: Börja på en rimlig nivå och bygg upp det successivt. Finns det bara möjlighet att spara 100 kronor i månaden, gör då det. Snart kan du öka beloppet när du ”kommit in i andan.”

LÄS MER: Så bygger du en sparbuffert: ”Krockkudde och försäkring”

Mindre belopp växer

För att veta hur mycket som kan sparas varje månad behövs en översikt över ekonomin: en budget. Med den är det lättare att ta bort onödiga utgifter.

Streamingtjänster, uteluncher och mindre impulsköp faller under kategorin som Mohammed Salih menar istället kan användas till sparandet. Det kan verka som struntsummor, men regelbundna insättningar skapar vad Salih refererar till som “magi”.

Steg två

Små belopp blir stora om de sparas på rätt ställe. Om de inte placeras på ett vanligt sparkonto, utan istället på ett investeringssparkonto, samt placeras i fonder och aktier på börsen – får du ta del av ränta på ränta-effekten.

– Pengarna växer alltså utan att du behöver göra något. Kombinationen av tid och avkastning gör jobbet åt dig.

Det gäller också att ha is i magen när det skakar, även om man inte behöver pengarna precis när börsen går ner. Många långsiktiga sparare paniksålde när det rasade i våras, trots att de inte behövde pengarna då.

MISSA INTE: Proffsens tips: Aktierna som kan ge utdelning i höst

Vad är ditt långsiktiga sparmål?

– Jag sparar för ekonomisk trygghet, att kunna ha valmöjligheter. Man ska komma ihåg att pengar bara är ett verktyg. Det är friheten och valmöjlighterna jag vill åt.

Räkneexempel

Ju mer du har möjlighet att spara varje månad, desto snabbare når du ditt mål, enligt ekonomer. Vi tar en miljon kronor i följande exempel.

Det är rimligt att räkna med en avkastning på 6–8 procent om man sparar på börsen.

Finns det möjlighet att spara 10 000 kronor varje månad och har en avkastning på 8 procent, tar det knappt sju år att få ihop en miljon kronor. Kan man spara 5 000 kronor per månad med en avkastning på 8 procent tar det omkring elva år.

Månadssparar du 1 000 kronor och har en relativt låg avkastning på 3 procent, tar det 42 år att bli miljonär. Lyckas man få en avkastning på 8 procent tar det 26 år. Har man råd att spara 2 000 kronor tar det 27 år för att få ihop en miljon kronor vid en avkastning på 3 procent, och 19 år om man får en avkastning på 8 procent.

Källa: Emma Persson, Maria Landeborn, Mohammed Salih, ekonomifakta.se, TT.

YTTERLIGARE LÄSNING: Målet: Miljonen – före 30: ”Tryggt och härligt liv”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem