Sparresan: Mitt livs bästa investering

En ekonomilärare och en lyckosam slump i ett viktigt läge har varit med och satt agendan för David Flatbacke-Karlssons resa till aktieintresserad och långsiktig sparare och chefredaktör och författare inom området.

Mitt liv och mitt sätt att se på världen började sakta men säkert att förändras när jag var 18 år gammal. Anledningen? Jag fick upp ögonen för börsens- och sparandets värld.  

Innebar det att jag var fullfjädrad och redo för att börja investera? Verkligen inte. Det tog klart ytterligare tid.  

Men min ekonomi- och entreprenörskapslärare Göte Brunasso sådde ett frö som i dag, ungefär åtta år senare, bara fortsatt har börjat att växa.  

Jag förstod det verkligen inte då. Det var ju bara en sammanträffande. En kurs om aktier skulle arrangeras på läxhjälpstid på torsdagseftermiddagarna på gymnasiet i Örebro.  

Jag tänkte att jag skulle gå dit. Även om jag kände mig lite malplacerad som samhälls- och beteendestuderande bland alla som läste ekonomi. Katten bland hermelinerna.  

Visst var det så att alla “på den andra sidan” redan var helt hemma på aktier, fonder och sparande medan jag var helt grön? 

Det visade sig inte stämma alls. Det dröjde inte länge innan jag visste att jag hade hamnat helt rätt. 

Götes inspirerande och underhållande föreläsningar, präglade av stort intresse, engagemang och lyhördhet, blev något jag alltid såg fram emot varje vecka under våren 2015 (trots att jag, egentligen motvilligt, då och då fick plugga extramatte vid vissa tillfällen).  

Såg saker på annat sätt

Det slutade inte med att jag köpte någon aktie eller någon fond innan studenten togs den 12 juni samma år. 

Jag lärde mig heller inte att beskriva eller använda nyckeltal utantill eller att förklara “ränta-på-ränta-effekten” och dess positiva följdutveckling för din aktieportfölj över tid.  

Men en helt annan form av “ränta-på-ränta-effekt” hade inletts. Världen var inte längre densamma. 

Allt eftersom började jag att se börsnoterade bolag och dess påverkan på världen vi lever i. Skanskas byggen, AB Volvos lastbilar och storbankernas kontor. Personerna som samlades och plockade på sig varor på Willys och på Hemköp, i Axfoods butikskedjor.  

Mycket fortsatte att vara en enda stor djungel av siffror och formuleringar som jag hade svårt att förstå. Men sakta, sakta växte det där fröet och blev lite, lite större.  

Utvecklas konstant

I januari 2016 fick jag jobb som webbredaktör på Aktiespararna och, trots att det stundtals var riktigt utmanande, klättrade jag steg för steg inom organisationen och fick bland annat skriva i tidningen Aktiespararen.  

I samma veva köpte jag mina första aktier för egen hand och successivt sparade jag mer och mer. Ett månadssparande blev verklighet. Timmar och åter timmar spenderades med läsning av aktietidningar- och böcker, lyssnandes på podcasts och tittandes på både liveevent och tv-sändningar med fokus på ämnet.  

Unga Aktiesparare blev en självklar del av min vardag och i augusti 2020 fick jag äran att bli chefredaktör för Stock Magazine. Nästan på dagen två år senare släpptes min första bok, “Fatta aktier”.  

I dag förfogar jag över en portfölj med ett tiotal olika aktier och lika många fonder, som jag regelbundet fyller på och arbetar med. Den är, precis som jag själv förstås, långt ifrån perfekt och under ständig utveckling.  

Ibland funderar jag på hur livet hade sett ut utan Göte Brunassos intåg och de där aktiekurserna i sena tonåren. En sak är säker: Det hade varit betydligt fattigare – på så många sätt.  

Timmarna på torsdagseftermiddagarna blev min bästa investering i unga år. Den kommer alltid att fortsätta att betala av sig. 

David Flatbacke-Karlsson är chefredaktör för Stock Magazine. Foto: Erik Wärlegård.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem