”Sparande ska inte motarbetas – tvärtom”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är en av fem nominerade till det prestigefyllda priset Årets sparprofil 2022 som utses av Lannebo Fonder. ”I min värld ska sparande och sparare uppmuntras”, säger hon.

Vad tror du ligger bakom nomineringen?

– Jag hoppas och tror att det dels beror på arbetet med att få till goda villkor för svenska sparare, dels att jag försöker nå ut brett och långt med kunskap till nya grupper av sparare som kanske inte har ett ekonomiintresse från början. Det måste vara enkelt att ta sunda privatekonomiska beslut. Men då måste villkoren för sparare, konsumenter och bolånetagare vara schyssta och trösklarna till sparvärlden måste vara låga. Sparande och sparare ska i min värld uppmuntras, och inte på något sätt motarbetas.

Varför är det så viktigt att inspirera personer till bättre sparande och privatekonomi?

– Att ha en sund privatekonomi och ett sparande handlar om så mycket. Det kan handla om trygghet, om att slippa känna oro för om man ska kunna ställa mat på bordet eller kunna betala räkningarna. Det kan också handla om frihet, känslan av att kunna välja var man vill bo eller vad man vill arbeta med. Eller om att slippa vara beroende av någon annan. Privatekonomin är en del av livet, och ett bra eller dåligt ekonomiskt beslut kan få stora konsekvenser. Jag vill stärka människors privatekonomiska och finansiella självförtroende och sänka trösklarna till sparvärlden.

Vilka är dina tre bästa spartips?

– Långsiktigheten är grunden till allt. Utan den kan du inte dra nytta av den magiska ränta på ränta-effekten, och utan den kan du inte heller ta den risk du behöver ta för att sparpengarna ska kunna växa. Så dela upp ditt sparande och placera dina långsiktiga sparpengar där de får möjlighet att växa, alltså på börsen. Ett av mina viktigaste budskap är ”keep it simple”. Har du ett stort aktieintresse – superkul. Då är det bara att dyka in i börsens fantastiska värld. Men är du totalt ointresserad av börsen så kan du faktiskt göra mycket för din ekonomi ändå, bara genom att strukturera upp sparandet i fonder och låta det tugga på år efter år. Det behöver inte vara svårt, jobbigt eller ta lång tid. På det sättet kan faktiskt alla bli sparproffs.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem