Smart fondsparande i höginflationstiden

När det stormar på börsen är det lätt att man som investerare börjar fundera på om ens strategi är bra eller inte. Kanske är det dags att se över om det finns några alternativ som kan passa bättre i det nya ekonomiska klimatet som vi går in i?

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2022

l att börja med måste du som läser detta avgöra om du är långsiktig i ditt fondsparande eller om du är en mer kortsiktig investerare som försöker leta efter trender att följa. Är du långsiktig är det sällan en bra idé att försöka tajma marknaden och försöka hoppa på trender som förväntas ge hög avkastning just nu. I de allra flesta fall leder det till att man kommer in för sent i temat och missar en hel del av avkastningen. Sedan är man för sen ut när marknadstrenden vänder. 

Med detta sagt finns det en hel del fonder därute som redan har stått pall och som har möjligheten att klara av det rådande marknadsläget bättre än många andra fonder. I en tid av volatilitet och skenande inflation med stigande räntor som följd har spelplanen ritats om – tiden av TINA är som bortblåst.

Slagordet TINA har regerat under en lång tid och syftar till att det inte har funnits något alternativ till aktier om man har varit ute efter avkastning. Det innebär att en hel del kapital har allokerats till aktiemarknaden under många år. Varför skulle man placera någon annanstans när det inte gav någon avkastning? 

Stigande räntor öppnar flera dörrar

Nu är det som sagt nya tider.  Med stigande räntor kommer sparkonton återigen att kunna ge lite ränta på insatt kapital. Pengar som kanske egentligen inte skulle ha varit på börsen (som en buffert eller ett mer kortsiktigt sparande) kan helt plötsligt ligga på ett i princip riskfritt konto och generera lite avkastning. De nya tiderna med räntor som inte längre befinner sig på noll, eller till och med negativa nivåer, öppnar även upp för räntefonder att skapa avkastning. Vanligtvis är ett läge med stigande räntor negativt för räntefonder. Men situationen vi har nu innebär att när obligationer löper ut kommer fonder kunna teckna nya och helt plötsligt få en ränta över huvud taget. 

Vi ska dock inte snöa in oss på räntefonder. Det får vi lämna till en framtida artikel. Min poäng är att du som investerar nu har fler möjligheter att hitta avkastning bortom aktiefonder. Ett spännande klimat som vi inte upplevt på länge. Men om vi ändå riktar blickarna mot just aktiefonder finns det helt klart en del fonder som klarat sig bättre än andra hittills under 2022.

Fonder som har en stor exponering mot USA har klarat sig väldigt bra i år. Tack vare den starka dollarn. Om man tror att dollarn kommer att fortsätta gå bra jämfört med svenska kronan kan det därmed vara en tanke att investera i dessa fonder. En stor USA-exponering får man även från en globalfond, som trots namnet ofta har en över 60-procentig exponering mot just USA.

En del hedgefonder, som är så kallade specialfonder, har även klarat sig betydligt bättre än många aktiefonder i år. Detta till följd av att de har friare placeringsregler än vanliga aktiefonder. De kan använda mer komplicerade instrument för att generera positiv avkastning även i nedgångar. Men när det kommer till hedgefonder gäller det att du som sparare läser på ordentligt så att du vet vad du ger dig in på. Hävstången som de ofta använder kan även svänga om ordentligt på nedsidan. Kolla även upp avgifter ordentligt, som med alla fonder.

LÄS OCKSÅ: Våga sälja med förlust

Tillväxtbolagens storhetstider över?

Om vi i stället blickar lite framåt är det troligtvis så att hushållen inte riktigt känt av den fulla effekten av stigande räntor ännu. Det innebär att nästa år kan komma att bli tufft för många bolag när hushållen drar ned ordentligt på sin konsumtion. Ett sådant klimat kan leda till högre arbetslöshet och fler konkurser. Detta är alltid en risk man bör ha med sig när man investerar. Men den kan bli än mer kännbar om man har en stor andel av sina placeringar i högriskbolag, där många tillväxtbolag liksom småbolag hamnar. Det finns en del undersökningar som har visat att just tillväxtbolag tenderar att prestera sämre under tider av hög inflation och höga räntor. 

En idé för den som vill skydda sig lite extra kortsiktigt kan därmed vara att leta efter fonder som investerar i så kallade värdebolag, som är relativt lågt värderade i förhållande till sin vinst. Det finns flera fonder som fokuserar på just värdebolag som automatiskt då också innebär att du får en bättre riskspridning än om du skulle välja att investera i en enskild aktie. 

Jag påminner återigen om att denna strategi med att leta efter de ”vinnande fonderna eller aktierna” är en strategi som passar den spekulativa investeraren. Sedan kan man självfallet vara både och. Men se till att du separerar ditt långsiktiga kapital från ditt kortsiktiga. Då spekulerar du med rätt pengar. 

Lycka till med dina investeringar – och låt inte marknadsturbulensen påverka din långsiktiga strategi!

MISSA INTE: Kreativa sparknep som blir lönsamma

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer