Foto: Per Danielsson.

Skidskyttestjärnans lärdom – av tunga aktiebommen: “Är ingen börshaj”

VM- och OS-guldmedaljören Sebastian Samuelsson sparar brett, diversifierat och långsiktigt i aktier. Skidskyttens strategi präglas av en riktig snedträff i starten av investeringskarriären. “När jag klev av flyget efter träningslägret hade aktien rasat 50 procent på två timmar”, säger han.

Sebastian Samuelsson är en viktig del av det framgångsrika svenska skidskyttelandslaget. Redan 2018 som 21-åring var han med och vann OS-guld i stafett i Pyeongchang i Sydkorea och i februari 2023 kom det första, individuella VM-guldet i masstart i tyska Oberhof.

Vid sidan av framfarten i skidspåren är Sebastian Samuelsson väldigt intresserad av att spara i inte minst aktier.

– Börsen är jättekul. Jag sitter inte och tittar på grafer jämt och ständigt, men det är otroligt roligt att följa. Jag anser att börsen är det bästa alternativet för att placera pengar som man inte behöver i dag, säger han till Stock Magazine.

Din landslagskamrat Martin Ponsilouma säger till Expressen att du är offensiv och vass på börsen? 

– (Skratt) Han menar nog att jag stoppar gärna in pengar på marknaden.

Sebastian Samuelsson betonar vikten av att vara långsiktig i sina investeringar. Han konstaterar att en karriär som professionell skidskytt på högsta nivå är kort.

– Pengarna som jag tjänar nu tänker jag mig att jag ska leva på i framtiden. Jag ser sparandet som en viktig del. Jag tar absolut en risk genom att jag bara investerar i aktier. Men jag försöker att välja smarta bolag och håller mig borta från till exempel medicinbolag som inte tjänar pengar.

Sebastian Samuelssons nuvarande sparfilosofi formades av en riktig bom på den svårnavigerade bana som aktiemarknaden kan vara.

– Jag hittade ett bolag som hette Eurocine Vaccines. De hade ingen produkt på marknaden, men jag tyckte att det lät spännande och investerade. Det kom ett positivt pressmeddelande och sedan gick aktien hur bra som helst, säger han, och tillägger sedan:

– Det var otroligt roligt och jag köpte mer. Sedan kommer jag ihåg när jag kom hem efter ett landslagsläger. Vi hade flugit i två timmar när jag slog på mobilen och såg att aktien rasat med omkring 50 procent. Det var en första viktig läxa. Jag lärde mig att jag inte vet bättre än någon annan.

MISSA INTE: Öppna ögonen – hitta avkastning i vardagen

Tror på aktievalen 

Sebastian Samuelssons portfölj ser helt annorlunda ut i dag. 26-åringen lyfter fram AB Volvo, SSAB och Embracer Group som ett par favoritinnehav som ger honom en bättre träff än vad Eurocine Vaccines gjorde.

– Nu satsar jag på att investera i bolag vars verksamheter jag kan förstå. Det är det viktigaste. Jag är absolut ingen utpräglad utdelningsjägare, men jag vill kunna greppa vad bolaget gör och känna att det finns en stabilitet.

Sebastian Samuelsson fick sin introduktion till börsen av den ett par år äldre landslagskollegan Peppe Femling. Aktiemarknaden är ett populärt samtalsämne i skidskyttegänget.

– I början var jag “anti” mot fonder och investmentbolag som Investor. Jag var ju ingen småsparare, utan mer av en börshaj. Men nu vet jag att det är stora, fina bolag jag ska äga. Det är en tuff tid på börsen nu. Men över tid är jag övertygad om att jag kommer att få bra resultat genom bolagen som jag investerar i.

Går det att göra någon jämförelse mellan skidskytte på de största arenorna och att investera i aktier? 

– Det går att dra en parallell till långsiktighet. Jag kan inte göra ett träningspass som skidskytt i dag och bara förvänta mig att bli bäst. Det är samma som gäller med aktier. Det tar lång tid att bygga upp sina styrkor och bli framgångsrik. Både som skidskytt och investerare.

Har du några konkreta spartips? 

– Börja med att ha en trygg och säker buffert. Det är en skakig period på börsen nu, men den öppnar även möjligheter och bra lägen för att komma in billigare i bra bolag. Var långsiktig och stoppa undan pengar som du inte behöver nu eller i närtid, säger Sebastian Samuelsson.

SE ÄVEN: Värdera aktier med p/e- och p/s-tal

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem