Sikta mot stjärnorna

Är du en person som sparar planlöst eller sätter du tydliga mål för ditt sparande? Jag är en individ som behöver ha mål för mitt sparande och för allt annat i livet. Mål får mig att utvecklas och ta mig snabbare framåt. Jag blir helt enkelt lite bättre på det jag gör när jag sätter mål. Kanske nickar du igenkännande nu? Om inte ska jag försöka övertyga dig om att åtminstone sätta mål för ditt sparande.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2022

Om du sparar planlöst utan mål har du alla möjligheter att ändra på det omedelbart. Men snälla gör mig (och framför allt dig själv!) en tjänst och sätt inte för realistiska mål. I det här landet tenderar vi att göra saker lagom alldeles för ofta. Lagom eller allt för realistiska mål kommer troligtvis inte få det att kittla i magen av tanken på att uppnå målen. Och det är just det jag vill åt.

Om du sätter mål utifrån tanken om att allt är möjligt och att det inte finns några hinder klarar du mer än du skulle gjort om du hade satt ett realistiskt mål – även om du aldrig når hela vägen fram till målet. Det som känns omöjligt i dag kan faktiskt kännas fullt genomförbart i morgon. Så sikta mot stjärnorna och nå molnen – i stället för att sikta mot trädtopparna och nå just trädtopparna.

Ett mål i sig är dock sällan drivkraft nog för att du ska motiveras av det. För att du ska drivas framåt behöver du fokusera på vilka möjligheter som öppnar sig när du väl nått fram. Jag tar mig friheten att använda mig själv som exempel. Jag har som sparmål att bli miljardär. Men det är inte nio nollor på kontot som motiverar mig, utan det är vad som skulle bli möjligt som för mig framåt. För min del handlar det om att kunna bygga mitt drömhus, jobba uteslutande med sådant som är superkul med människor jag älskar, att investera i hästar till talangfulla ryttare som saknar kapital och att kunna ge tillbaka till samhället på olika sätt. Det är anledningen till att jag går upp på morgonen. Inte beloppet i sig. 

LÄS ÄVEN: UA gör dig till vinnare – inte bara på börsen

Så vilka möjligheter vill du skapa för dig själv? Och vilka mål behöver du sätta för att nå dem? Ladda målet med en bild av hur tillvaron ser ut när du har nått ditt mål. Ett bra verktyg som jag rekommenderar är att göra en ”vision board” med bilder över vad som blir möjligt när du har nått hela vägen fram. Se till att du ser den dagligen så att du finner motivation och energi att fortsätta framåt.

Förutom mål älskar jag även listor. Här bjuder jag på en enkel lista som tar dig mot dina drömmars sparmål:

  1. Sätt ett drömmål för ditt sparande. 
  2. Bryt ned vad som krävs månadsvis för att nå ditt mål.
  3. Ladda målet med vad som blir möjligt när du har klarat det. Beskriv det så målande och detaljerat som möjligt.
  4. Nu kör vi! Börja spara och glöm inte att njuta av resan.

Var du en av dem som inte hade ett sparmål när du började läsa texten? Jag hoppas att jag har fått dig att vilja göra det. Var du en av dem som redan hade satt ett sparmål? Heja dig! Om du vill fortsätta prata mål med mig även efter dessa cirka 3 000 tecken får du gärna kontakta mig (@mandyland_23 på Instagram). Jag älskar att prata om mål och drömmar – och gör det gärna med just dig. Vem vet, stjärnorna kanske är närmare än du någonsin vågat drömma om …

 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem