Samlar Sparsverige – vid varje löning

Genom sitt livesända tv-program Uppesittarkväll inspirerar Nicklas Andersson och Albin Kjellberg över 10 000 aktieintresserade att göra bättre investeringar varenda månad. ”Vi vill visa att det inte är så svårt att spara”, säger duon.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020

Den 25:e i månaden är det datum som flest svenskar får sin månadslön eller sin insättning från CSN vanligtvis.

Dagen före utbetalningen har Nicklas Andersson och Albin Kjellberg gjort till en riktig högtidsstund.

Deras direktsända tv-program Uppesittarkväll, som visas på EFN på nätet, samlar omkring 10–15 000 tittare per avsnitt under två timmar från cirka klockan 20.00 till 22.00 och är inte minst väldigt populärt bland Unga Aktiesparares medlemmar.

– Syftet med Uppesittarkväll är att inspirera och motivera människor till ett klokt sparande. För många upplevs sparande som svårt och kom- plicerat medan sanningen ofta är precis tvärtom. Genom programmet vill vi visa att det inte är svårt och dessutom faktiskt kan vara roligt, säger Nicklas Andersson.

Både Nicklas Andersson, som har en form av ikonstatus inom förbundet, och Albin Kjellberg brinner för och har varit aktiva inom Unga Aktiesparare på olika sätt. Att formatet på Uppesittarkväll är lättsamt, roligt och innehåller gemenskap kombinerat med intressanta finansgäster av skilda slag anser duon har lagt grunden för framgångarna

– Vi tror att programmet upplevs som inkluderande med andemeningen att alla kan följa med på resan. Vi ser även en mycket bra uppslutning digitalt på Youtube och Twitter under programmet. På så sätt kan vem som helst i vårt avlånga land ställa frågor till våra gäster, säger Nicklas Andersson.

Albin Kjellberg konstaterar att en målsättning är att få fram att vikten av att investera en del av sin lön i aktie-, eller fondmarknaden ska vara en höjdpunkt för alla som är intresserade av att skaffa sig en bättre ekonomi över tid. Han beskriver sedan varför samarbetet mellan honom och Nicklas Andersson slår väl ut i rutan.

– Jag tror att kombinationen av kunskapsförmedling, underhållning och genuinitet är ett måste. Vi konkurrerar ändå om folks tid och uppmärksamhet med Netflix och sociala medier och allt möjligt annat. Då räcker det inte bara att vara underhållande eller bara förmedla kunskap. Båda behövs.

Vad betyder det intresse för investeringar i Sverige som ni har skapat?

– Vi tycker det är mycket glädjande att vi fått möjligheten till att inspirera och motivera fler människor att komma igång med ett långsiktigt sparande. Att vi dessutom gör det roligt tror vi borgar för goda ekonomiska förutsättningar för våra tittare, säger Nicklas Andersson.

– Det händer att jag träffar folk på stan som tittar på Uppesittarkväll. Allt från kassören på salladsstället jag äter på till folk som kommer fram på krogen. Det är häftigt. Uppesittarkväll är för alla, betonar Albin Kjellberg.

Brett utbud

Nicklas Andersson är tydlig med att framhålla att Uppesittarkväll ska innehålla något för vem som helst – oavsett hur individen ifrågas intresse för sparande och investeringar ser ut exakt.

– Vi vill inkludera alla, nybörjare likväl som gamla finansrävar, att gemensamt diskutera investeringar i samband med löning. Vi lyssnar till förslag på gäster inför programmen, interagerar och diskuterar med tittarna i sociala medier live under programmet och dessutom delar många med sig av hur de i olika konstellationer avnjuter programmet, säger han, och fortsätter:

– Det är verkligen en digital gemenskap som bildats runt #Uppesittarkväll. Vi är mycket tacksamma att få förvalta denna tradition framåt.

Albin Kjellberg understryker att det finns höga ambitioner gällande ytterligare utveckling av Uppesittarkväll.

– Planen är att fortsätta utveckla formatet och att sprida ordet för att det ska bli en folkfest utan dess like.

Vad har du för hälsning till personer som är intresserade av att se sitt första avsnitt av programmet?

– Vi lovar att det blir både roligt, lärorikt och familjärt. Ingen fråga är för dum, säger Albin Kjellberg med ett leende. 

Fotnot: Efter att artikeln och det fjärde numret av Stock Magazine 2020 publicerats tog Nicklas Andersson över som sparekonom på Avanza vilket innebar att uppesittarkvällen den 24 november blev den sista i EFN:s regi. Nicklas Andersson och Albin Kjellberg avslöjade dock på Twitter att programmet kommer att sändas på nytt redan tisdagen den 22 december så sent som förra veckan. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem