Saknade privatekonomi i skolan – nu utbildar Anna unga kvinnor i sparande: ”Tipsar om att sprida riskerna”

Anna Brännhult är UA-räven från Borås som ofta syns i ekonomigrupper, på egna plattformen Aconomics och nu är aktuell med Ekonomiguiden. Med fokus på privatekonomi och med hjärta för unga kvinnor inspirerar hon till att spara, investera och driva eget företag.

Anna Brännhult har varit intresserad av ekonomi så länge hon kan minnas. Helst ska det handla om privatekonomi och det får gärna handla om aktier. Det hon själv saknade i skolan är det hon nu lär ut till andra genom egna kanaler och projekt: Hur man skapar en stabil privatekonomi och får pengarna att växa.

Det var på ett event med Unga Aktiesparare som Anna Brännhult började prata med medlemmarna om vad de önskade. De saknade en daglig inspiration för att komma igång med sina investeringar, så Anna bestämde sig för att starta instagramkontot @anna.aconomics.

Vid samma tidpunkt startade hon även bloggen med samma namn, som nu utvecklats till ett företag med webbkurser, blogg och föreläsningar.

LÄS MER: Målet: Miljonen – före 30: ”Tryggt och härligt liv”

Vill nå nybörjare

För Anna Brännhult är det viktigt att även nå ut till de som inte är så intresserade av ekonomi och investeringar för att kunna göra skillnad och inspirera nybörjare. Hon vill förmedla att ekonomi och investeringar är roligt och att det inte behöver vara så svårt.

– Det är tyvärr många som inte förstår att ekonomi är viktigt och förstår skillnad på att spara och investera, men framför allt saknar kunskap om hur man får pengarna att jobba för en, säger 26-åringen. 

Från blogg till företag

På sin plattform har Anna Brännhult egna onlineutbildningar, artiklar och blogginlägg om privatekonomi. Det vanligaste motståndet hennes följare möter är att våga ta det första steget till att investera. Anna Brännhult hjälper gärna sina följare att köpa sin första fond eller aktie. Reaktionen är ofta ”var det inte svårare än såhär?”. Många ångrar att de inte fått kunskapen tidigare men då brukar hon trösta med att det är bättre sent än aldrig.

Sedan Anna Brännhult började engagera sig i Unga Aktiesparare har hon sett en trend: Allt fler tjejer börjar investera. Det gör henne glad. Målgruppen är unga kvinnor och hon vill visa vägen genom att leva som hon lär.

– Mitt första råd brukar vara att få första köpet gjort så man inser att det inte var så svårt som man trodde och att det inte är så mycket som kan gå fel. När man kommit igång brukar jag tipsa om att sprida riskerna. Även om man investerar i en fond brukar jag rekommendera att man sprider sina risker med flera fonder. Mitt råd för de som är nybörjare på aktier brukar vara att fokusera på aktier som har en fungerande affärsmodell redan nu, så kan man gå vidare till förhoppningsaktier sen när man blivit mer varm i kläderna.

För något år sedan tog Anna Brännhult över rodret som en av moderatorerna i Economista-gruppen*. Nu modererar hon, tillsammans med parhästen Linnéa Schmidt, fem ekonomigrupper som tillsammans har 80 000 medlemmar. Tillsammans driver duon Ekonomiguiden. Där inspirerar de och lär ut om ekonomi och investeringar. Anna Brännhult och Linnéa Schmidt driver webbshop, skriver månadsbrev och har precis släppt en bok. 

SE ÄVEN: Så lyckas du med ditt aktiesparande

Gjort författardebut

Att just skriva en bok har länge varit en dröm som nu blivit verklighet. Ekonomiguidens lilla bok om privatekonomi blev snabbt populär och reaktionerna var över förväntan. Anna Brännhult och Linnéa Schmidt bestämde sig tidigt för att skriva boken utan förlag för att kunna skriva och utforma boken på sitt sätt. Med hjälp av en art director gav de ut boken på egen hand som e-bok. Men när den släpptes efterfrågades en tryckt version och de bestämde sig för att ge ut boken även i ett sådant format. Nu skriver de  båda på sin andra bok som kommer ha ett större fokus på investeringar. 

För Anna Brännhult, som precis gått från anställd till egenföretagare på heltid, har framtiden många spännande projekt att bjuda på. Närmast står konsultuppdrag inom redovisning, föreläsningar och olika projekt med både Aconomics och Ekonomiguiden. Den gemensamma nämnaren är privatekonomi och att kunna hjälpa till. Ekonomi ska vara roligt.

MISSA INTE: Oroande beskedet – fler unga än någonsin önskar skuldsanering: ”Skulle göra skillnad”

FAKTA

Det här är Anna Brännhult

Ålder: 26 år.

Engagerad: I UA Borås 2014-2020.

Favoritaktie: Fortnox (upp 300 procent sedan köp).

Utbildning: Civilekonom.

Gör: Driver Aconomics på egen hand och Ekonomiguiden tillsammans med Linnéa Schmidt.

*Economista är en grupp på Facebook för kvinnor med fokus på ekonomi och investeringar.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem