Foto: Unsplash.

Så kan du midsommarinvestera i aktier

Vad finns det för aktier med midsommartema att lägga i portföljen? Nordnets sparekonom Frida Bratt bjuder på intressanta spaningar.  

Inflationen har haft och fortsätter att ha en stor påverkan på inte minst matpriser. Därför är det föga förvånande att varorna till helgens midsommarbord är klart dyrare än tidigare.  

Bland annat har priset på sill stigit med 21 procent det senaste året, enligt siffror från SCB.  

Det skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt om i ett blogginlägg som innehåller aktier med koppling till midsommar.  

Dagligvarujätten Axfood, godistillverkaren Cloetta och dryckesbolaget Kopparbergs bryggeri är tre svenska aktier som lyfts fram.  

I Norge finns livsmedelsbjässen Orkla, skaldjursaktören Mowi och laxbolagen Salmon Evolution ASALerøy Seafood GroupSalmar och BakkaFrost.  

Frida Bratt framhåller även danska ölgiganten Carlsberg och schweiziska Nestlé, som bland annat äger det Helsingborgsbördiga, populära kaffemärket Zoegas.  

Det går även att investera i ett svenskt bolag med namnet Midsummer (!). Men det är viktigt att ha koll på risken i aktien som är ned mer än 80 procent under 2023. Midsummer tillverkar produktionsutrustning kopplad till tunnfilmsceller och solcellsmoduler.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem