Så kan du bli ekonomiskt fri

Ekonomisk frihet definierar många som ”När jag inte längre behöver jobba, om jag inte vill”. Ett annat ord för att beskriva detta citat brukar vara att gå i pension. Många kan tycka att pensionen känns osexigt, tråkigt och långt borta …

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2022

Men jag anser att gå i pension är i princip samma sak som att bli ekonomiskt fri, likt det som skrivits ovan. Dessutom hjälper svenska staten och dina arbetsgivare dig att nå detta mål av att vara ekonomiskt oberoende genom allmän pension och tjänstepension. Hur bra är inte det?!

Grundläggande genomgång i pension:

Pensionen blir ofta värd många miljoner kronor. Genom att se över din pension kan du själv bestämma när du vill gå i pension, alltså bli finansiellt fri. Pensionen består av följande tre delar: Allmän pension, Tjänstepension och Privat pension. Se till att DU har alla tre delarna.

Allmän pension: Får du från staten när du jobbar och betalar skatt i Sverige. 18,5 procent av din lön sätts av här. Det sätts även av för CSN om du är född efter 1995.

– Inkomstpension (16 procent av din lön) blir pensionsrätter och förvaltas av Pensionsmyndigheten.

– Premiepension (2,5 procent av din lön) investeras automatiskt i fonden AP7 Såfa och förvaltas av Pensionsmyndigheten (du kan själv välja fonder för din premiepension).

– Den allmänna pensionen är låst. Den betalas alltså inte ut förrän du fyller 62 år. Den har även ett ”tak”. Det gäller när du tjänar över 7,5 prisbasbelopp (drygt 44 000 kronor per månad). Allt du tjänar över det här beloppet sätts inte av till din allmänna pension.

LÄS OCKSÅ: Passion för pension

Tjänstepension: Får du från din arbetsgivare. Vanligen sätts 4,5 procent av din lön av här.

– Placeras automatiskt i olika fonder hos ett försäkringsbolag. Du kan själv ofta välja var och hur du vill placera dina tjänstepensionspengar.

– Alla har tyvärr inte tjänstepension. Se till att du får tjänstepension från din arbetsgivare eller förhandla fram en högre lön och spara detta själv.

– Tjänstepensionen är lite mer flexibel än allmän pension. Men den har fortfarande en del begränsningar och är också kopplad till din lön. Se till att du har tjänstepension. Den är jätteviktig. Det finns flera möjligheter till att placera om och flytta sin tjänstepension. Läs gärna på om det.

Privat pension: Pengar du sparar själv på ett eget konto. I aktier eller fonder så klart.

– Börja gärna pensionsspara privat så tidigt som möjligt. Men senast när du huvudsakligen sysselsätter dig med lönearbete.

– Jag tycker att man ska spara cirka 5 procent av sin lön eller 1 000 kronor i månaden. Men börja gärna redan nu med att öppna ett konto för ditt privata pensionssparande och sätt över 50 eller 100 kronor i månaden. Det viktiga är att komma igång.

– Privata pensionen styr du över helt själv. För mig är privat pension och finansiell frihet lite samma sak. Det blir betydligt roligare och mer motiverande att ha ett pensionssparande som heter något i stil med ”finansiell frihet”.

Det här är min kampanj för att slå ett slag för pensionen och få fler att ta tag i den. Det gäller alla. Men det är tyvärr extra viktigt för alla tjejer, mammor och kvinnor att se över pensionen. Det beror på att tre av fyra personer som har garantipension identifierar sig som kvinna. Garantipension får man från staten när ens pension är så låg att det inte ses som rimligt att man ska klara sig själv på sin pension. 

Det finns massvis av information på pensionsmyndigheten.se och minpension.se. In och läs!

MISSA INTE: David ska förenkla sparandet – chefredaktören bokdebuterar

Sammanfattning:

– Pension = Finansiell frihet.

– Se över din pension och börja pensionsspara när du börjar arbeta.

– Se till att du har alla tre delarna av pensionen under ditt arbetsliv:

– Genom att jobba och betala skatt i Sverige under ditt arbetsliv blir du sannolikt miljonär genom den allmänna pensionen.

– Du blir sannolikt även miljonär genom att ha tjänstepension hela arbetslivet.

– Genom att du pensionssparar privat under arbetslivet blir du sannolikt också miljonär.

– Du kan påverka din pension och gå i pension när du är 40, 50, 60 eller 70 år, för att ta ett par exempel.

– Finansiell frihet är kul – men glöm för allt i världen inte att leva här och nu också.

Lycka till!

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem