Så hittar du framtidens aktievinnare

För att lyckas med sina investeringar i ett tuffare ekonomiskt klimat finns det några aspekter som är extra viktiga att tänka på. Här delar Charlotta Faxén med sig av råd som är med och lägger grunden för framgång. “Världen kommer inte att gå under denna gång heller”, säger Lannebo-förvaltaren.

Stigande inflation och betydande räntor är ingenting som är helt nytt för Charlotta Faxén. 

– Jag har jobbat som förvaltare och levt i en värld med både inflation och räntor. Jag vet att jag kan låta gammal (skratt). Situationen med stigande energipriser är unik. Men annars kanske det är de senaste åren som har varit en onormal period med inga räntor och extremt låg inflation. Vi har ju sett en stigande inflation när det kommer till bostadspriser, men det är först nu som det börjar bli inflation på saker som verkligen känns i plånboken, säger hon. 

Charlotta Faxén är tydlig med att det är viktigt att våga vara långsiktig och att stanna kvar på börsen med inte minst sitt månadssparande. 

– Världen kommer inte att gå under denna gång heller. Det är absolut svårare att våga vara kvar på börsen när det är oroligt, men det beror ju på utgångspunkten också. Långsiktigt skapar nedgångar fina möjligheter att tjäna pengar när börsen sedan stiger. 

Hon ger ett eget exempel:

– Jag började pensionsspara i en IPS (Individuellt pensionssparande) redan som 15-åring 1992. Jag har sparat 100 kronor i den varje månad och den är nu värd klart, klart mer än de 36 000 kronor jag satt in sammanlagt. Det gäller att komma ihåg att tiden är ens bäste kompis på börsen.

Charlotta Faxén framhåller dock att en del bolag kan få svårt att hantera den nya verkligheten som håller på att sätta sig. 

– Tiden för vissa bolag som finansierat sig med jättestora nyemissioner eller haft en alldeles för hög skuldsättning och inte tjänat pengar med svaga kassaflöden kan vara förbi. Om man har haft stort fokus på denna sorts bolag kan det vara dags att ändra sin strategi.

Hur ska yngre människor tänka kring förändringarna som sker?

– Som en ung person kommer du att vara med om massvis av makroekonomiska förändringar under din spartid. Vi kommer inte alltid ha ett sådant här scenario med stigande räntor och så här hög inflation. Men om du vill handla mycket och aktivt i din portfölj måste du så klart anpassa dig efter rådande omständigheter. 

Annars manar Charlotta Faxén till lugn och att sätta saker i ett större perspektiv.

– Det kan vara smart att titta lite extra på bolag som kanske är lite mer etablerade och som har klarat av makroekonomiska utmaningar och kriser tidigare. 

Konkreta tips

Att lägga en bottenplatta med ett par fonder och sedan toppa med ett par utvalda aktier kan vara ett klokt tillvägagångssätt att handskas med sin portfölj, konstaterar förvaltaren. 

Vilken slags aktier kan vara intressanta för unga sparare framöver?

– Börja med att ha ett längre perspektiv. Titta efter områden där investeringar kommer att komma i framtiden. Energieffektivitet och produkter och tjänster som får ned våra utsläpp är ett exempel. Det kommer riktlinjer från EU om netzero, att vi ska vara koldioxidneutrala till 2050. Håll ögonen öppna och titta efter vilka trender som går att se i världen. 

Charlotta Faxén sammanfattar med ett gäng tips att ta i beaktning före ett investeringsbeslut ska tas. 

– Gör din hemläxa och läs på noga, spara regelbundet och våga hålla i när du har gjort din analys. Men våga också dra i stoppen. Ibland händer inte det som man vill ska hända när man gör en analys. I så fall gäller det att inte hitta nya ursäkter för att inte sälja. Det finns ingen anledning att inte sälja aktien om bolaget inte utvecklas som tänkt.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer