Så fungerar resultatestimat

Pinpoint går igenom viktiga kunskaper om hur du lär dig att estimera olika typer av resultat som påverkar en aktiekurs utveckling.

Vad är ett estimat? Ett estimat är alltid en form av uppskattning, uppbyggt på fler eller färre antaganden. Oavsett om förväntningarna hamnar nära bolagets utfall eller inte är det är intressant att känna till dem eftersom förväntningar alltid existerar i investeringar. När du köper en aktie eller ett värdepapper av något slag finns en förväntan om vad bolaget ska prestera finansiellt, och således att den investeringen ska utvecklas positivt.

Hur kan man då resonera när man talar om estimat?

1: Omsättning och vinsttillväxt: Hur har bolaget växt historiskt? Vad var tillväxten i förra kvartalet (Q3’21) jämfört med året innan (Q3’20)? Gör samma jämförelse med Q2 och Q1, för att få en känsla över hur mycket bolaget växer sin omsättning och vinst. Finns det något som tyder på att denna tillväxt skulle öka eller avta väsentligt kommande kvartalsrapport?

2: För att svara på den frågan behöver man gå igenom vad bolaget har kommunicerat under den senaste perioden. Har man presenterat nya avtal med kunder eller dylikt? Har företaget gjort något förvärv som kommer bidra till att öka omsättningen väsentligt? Hur kommer det påverka bolagets vinster? Observera att ett förvärv kan presenteras t.ex i kvartal 3, tillträdelse till förvärvet är i början av kvartal 4 vilket påverkar bolagets omsättning och vinst väsentligt trots att nyheten inte presenterades under just kvartal 4.

3: Läs den senaste rapporten: Vad skrev man i VD-ordet i den senaste rapporten? Nämnde man något om vilka förväntningar man har på nästkommande kvartal, eller hur kvartalet har startat?

4: Tänk själv! Efter att ha genomfört några eller alla steg ovan, vad är din förväntan på den kommande kvartalsrapportens siffror? Ungefär hur mycket tror du att företaget kommer att minska/öka t.ex försäljningen? Ett estimat är ju som sagt en uppskattning/prognos. Det finns inga rätt eller fel, bara olika åsikter! Vad är Pinpoint och hur lämnar man estimat? Pinpoint Estimates är en öppen plattform som tillåter vem som helst att bidra med sina estimat och förväntningar. Pinpoint skapar, med hjälp av egenutvecklade algoritmer, snittförväntningar av estimaten som lämnas på plattformen pinpointestimates.com för varje enskilt bolag. Alla användare rankas dessutom så att man kan tävla mot andra i att analysera bolag. Genom att lämna sina estimat bidrar man till data som är av intresse för aktieägare, bolag och hela marknaden.

När man själv lämnat ett estimat så får man en ledstång och referenspunkt att förhålla sig till och man kan även jämföra sig mot andra och gentemot snittet. Har jag högre förväntningar än snittet eller lägre – och varför har jag den tron? Det ger dig ett väldigt bra beslutsunderlag. För att lämna ett estimat så skapar du ett konto på www.pinpointestimates.com, det tar ca 30 sekunder att göra. Sedan letar du upp det bolag du är intresserad utav, genom att söka

på bolaget eller leta i fliken “alla bolag”. När du väl hittat det bolag du är intresserad utav, så drar du antingen i reglaget för att lämna estimat eller skriver in dina siffror direkt i rutan på bolagssidan. Tryck sedan på spara – så har du lämnat dina estimat och kan då se vad andra har estimerat!

Vi har nu en tävling tillsammans med Unga Aktiesparare som du kan läsa mer om här.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter