Så fungerar Magic Formula

Lär dig grunderna i Joel Greenblatts populära investeringsstrategi.

Efter en tids läsning har jag bestämt mig för att testa the Magic Formula. Kort och gott är det en strategi som är uppfunnen av Joel Greenblatt och som bygger på att köpa de bästa bolagen till lägst värdering. Filosofin baseras på två nyckeltal, Ebit (rörelseresultat/investerat kapital). Då får du fram avkastningen på investerat kapital. Därefter tar du fram den lägsta värderingen, earnings yielden, genom Ebit/Ev. Ju högre tal för båda nyckeltalen desto bättre.  

Jag köpte nu vid månadsskiftet juli/augusti 2020 de 20 bästa svenska bolagen enligt Magic Formula och kommer att äga de exakt ett år utan att göra några förändringar. Om ett år kommer jag kolla vilka som är de 20 bästa just då och köpa dem. Alla bolagen i portföljen ska vara likaviktade så gott det går.     

Det positiva med denna formeln är att den tar bort allt det känslomässiga med investeringar och endast bryr sig om det fundamentala. Det finns ingen mening att titta på aktiekursen eller historiken utan det är bara att köpa och äga.  

LÄS MER: Målet: Miljonen – före 30: ”Tryggt och härligt liv”

Krossar börsen

För att få en bild av hur avkastningen sett ut för Magic Formula jämför vi med OMXS30-index på Stockholmsbörsen. 

Ser vi tillbaka de senaste 20 åren har Magic Formula (beräknat på att man köpt de 20 bästa bolagen varje år i mars) avkastat 2 600 procent inklusive återinvesterad utdelning. OMXS30 har endast avkastat knappt 90 procent.

SE ÄVEN: Så bygger du en sparbuffert: ”Krockkudde och försäkring”

På borsdata.se kan man filtrera fram vilka bolag som är bäst just nu för denna formel.  

Ett tips är att se Nordnets video på Youtube där man kan lära sig mer ingående om denna investeringsstrategi då formeln innehar lite fler regler som jag inte gått igenom här. Eller läsa om den direkt, från upphovsmannen Joel Greenblatts bok ”En liten bok som slår aktiemarknaden”. 

MISSA INTE: Tankesätten som får dig att stå pall när portföljen lyser röd: ”Skriv ned och ifrågasätt”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem