Så förbereder UA ungdomar för långsiktig sparkarriär: ”Jättebra att lära sig”

Ett rekordintresse bland yngre, mer oerfarna investerare och en skakig börs. Genom att vara med och ge gymnasieungdomar chansen att lära sig mer om sparande vill Unga Aktiesparare bidra till viktigt lugn i stormen. ”Det finns flera poänger”, säger Fredrik Persson, lärare i företagsekonomi på samarbetsskolan KVG, till SVT.

Den senaste tiden har svängningarna på börsen varit stora. 

Efter ett mycket lyckat fjolår har inledningen av 2022 varit betydligt mer volatil. 

Som yngre investerare, vilka har fått upp ögonen för aktier i en sällan skådad fart de senaste åren, kan det kännas extra tufft eftersom en sådan här utveckling är en helt ny typ av upplevelse.

– Det känns lite oroligt i magen måste jag säga. Förra året gick det väldigt bra, nästan så bra att man kanske handlade för lite mer än man borde ha gjort för nu har det dippat rätt rejält. Speciellt för mig som började handla med aktier för ett år sedan, så jag har ju inte träffat de här topparna och bottnarna sedan innan, säger Emma Hedman, medlemsansvarig på Unga Aktiesparare, till SVT. 

LÄS OCKSÅ: ”Alla borde få chansen att spara i aktier”

Kungsholmens västra gymnasium (KVG) är en del av den UA-profil som förbundet drog igång i höstas. Ekonomieleverna på Stockholmsskolans nystartade ekonomiutbildning får arbeta med att bygga fiktiva portföljer för att skaffa sig en större förståelse och lägga en kunskapsgrund.

– Det finns flera poänger, dels att man aktualiserar de företagsekonomiska begreppen och sätter in det i ett sammanhang som de kan relatera till, sen har jag de senaste två-tre åren märkt ett jättetydligt ökat intresse för just aktier bland eleverna, säger Fredrik Persson, företagsekonomilärare på KVG. 

Fredrik Persson hittar en särskild förklaring bakom utvecklingen. 

– Börsen har gått bra och det går att tjäna pengar, nu har det varit stökigt några veckor och de här eleverna är förberedda på att det kan bli så.

Henrik Johansson, vd på Unga Aktiesparare, konstaterar att det blir vanligare att personer som ännu inte blivit myndiga börjar spara i värdepapper. 

– Det är lite krångligare eftersom man behöver målsmans tillstånd för att starta ett konto men det finns ett stort intresse.

(SVT) Vad säger du om det?

– Om det är pengar som föräldrarna har råd att förlora så tycker jag att det är jättebra att en vårdnadshavare tillsammans med barnet lär sig spara och investera så länge de har lite insikt.

Se hela klippet i Rapport (cirka 20 minuter in i sändningen) här.

MISSA INTE: Batuhans plan – sprida viktig aktiekunskap till fler: ”Ska slå hål på myten”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem