Så får du in en fot i finansbranschen

Med en färsk utbildning i bagaget är många nu redo att ta steget in i arbetslivet. Men hur går du tillväga för att starta din karriär mot drömjobbet? På Amendo har vi flera års erfarenhet av att rekrytera nyexaminerade talanger till jobb inom ekonomi, bank, finans, försäkring, HR och kommunikation. Här delar vi med oss av våra tips till dig som vill få in en fot i finansbranschen.

Hela denna artikel är en annons

Uppdatera din Linkedin-profil
Se först och främst till att ha en uppdaterad Linkedin-profil. En väl utformad profil ökar nämligen dina chanser att bli upptäckt av rekryterare. Statistiken visar att mer än 90 procent av alla rekryterare världen över nyttjar Linkedin i sökandet efter rätt kandidat. Framhäv relevanta erfarenheter, egenskaper, kompetens och vem du är i din professionella roll – utan att göra avkall på din personlighet. Det är ditt eget, personliga varumärke du bygger och det måste avspegla en genuin och autentisk bild av vem du faktiskt är.

Ansträng dig med ansökan
Har du hittat ett intressant jobb? Vänta inte till sista ansökningsdag utan skicka in din ansökan så fort du känner dig nöjd. Våga ta kontakt med ansvarig rekryterare eller det företag som du är intresserad av – var trevlig och sälj in dig själv på ett ödmjukt och konkret sätt.

Håll dig uppdaterad om branschen
Att vara påläst om företaget som du söker dig till är viktigt, men se också till att hålla dig uppdaterad om branschen och näringslivet i sin helhet. Nya regelverk, företagsförvärv eller vd-byten kanske inte berör tjänsten i sig, men det visar att du är intresserad och insatt.

Var öppen för olika möjligheter
Ett konsultuppdrag, föräldravikariat eller sommarjobb är ett utmärkt sätt att få in en fot i branschen. Den erfarenhet som du hinner samla på dig, även om det är under en kortare period, kommer öppna upp dörrar inför nästa jobb. Första jobbet kanske inte är drömjobbet men det kommer vara en ovärderlig erfarenhet.

Framhäv rätt erfarenhet
Som nyexaminerad har man inte alltid så mycket relevant arbetslivserfarenhet att lyfta fram. Däremot finns det kanske annat som du kan dra nytta av i tjänsten du söker. Kanske har du jobbat med service, försäljning eller kundkontakt på annat sätt? Det är ofta en bra merit. Har du fått stort eget ansvar på sommarjobbet, haft internationella kontakter eller har bakgrund som idrottare? Din erfarenhet på planen visar ofta på god disciplin och laganda. Har du dessutom varit lagkapten eller annan form av idrottsledare tyder det på god ledarkompetens som är attraktivt för de flesta roller. Har du arbetat mycket i Excel? Om du söker en administrativ tjänst, fundera på vad du har för tidigare administrativ erfarenhet och lyft det. Söker du i stället en analytisk tjänst, framhäv analytiska kurser som du har läst och beskriv hur du gick tillväga.

Visa ditt engagemang
Det är inte bara arbetslivserfarenhet som är värt att trycka på utan all typ av engagemang som visar eget driv och intresse. Har du varit aktiv på andra sätt under studietiden, läst kompletterande kurser i relevanta ämnen, haft en utbytestermin utomlands, varit medlem i Unga Aktiesparare eller suttit med i din bostadsrättsförening? Kanske handlar din examensuppsats om något som kan vara relevant för tjänsten? Allt som visar på eget driv och aktiva val är värt att framhäva!

Kom ihåg de tre i:na
Inställning, intresse och ihärdighet. Ha en positiv och prestigelös inställning, visa att du är intresserad av branschen, var ihärdig och ha tålamod. Även om det är en bransch med hög konkurrens finns det många möjligheter.

Vi på Amendo erbjuder många spännande jobb inom finans för dig som befinner dig i början av karriären. På vår karriärsida (jobb.amendo.se) kan du se vilka jobb vi har ute just nu. Där kan du även connecta med oss för att hålla dig uppdaterad om nya lediga tjänster hos oss. Varmt välkommen att bli en del av vårt nätverk!

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem