Regionen med flest fondägare: ”Bred sparkultur”

Fondsparande är stekhett i Dalarna – och allra flitigast på att investera är de som bor i Mora, enligt Fondbolagens Förening.

Fondbolagens förening hänvisar till en undersökning som gjorts av Daniel Waldenström, professor vid Institutet för Näringslivsforskning, som tittat på hur fondägandet ser ut i olika grupper i samhället och var flest sparar i fonder i Sverige. 

Kommunen med högst andel fondägande går att hitta i Mora. 58,3 procent av de vuxna invånarna i Vasaloppets målgångsstad direktäger fonder. 

Ångermanländska Örnsköldsvik kvalar in på andra plats med en direktägande av fonder bland människorna med 57,9 procent och skånska Lomma hamnar trea med en siffra på 57 procent. 

LÄS OCKSÅ: Fem fördelar med fonder

Gagnef, Leksand, Malung-Sälen, Falun och Vansbro är andra inslag från Dalarna på topplistan när det handlar om ett högt direktägande i fonder bland människorna som bor i kommunen. De har alla ett direktägande i fonder på över 50 procent bland sina boende. Det är fem procentenheter bättre än riksgenomsnittet i Sverige. 

– Det är väldigt roligt att se att flera kommuner inom samma län toppar listan. Dalarna har uppenbart en bred sparkultur som fler borde ta efter. Tittar vi närmare på toppkommunen Mora ser vi att den höga andelen kvinnliga fondsparare är en framgångsfaktor. I Mora fondsparar fler kvinnor än män och fler kvinnor än i någon annan kommun i Sverige. Det är imponerande, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem