Ränteöverraskning – slag mot ungas ekonomi: “Våga fortsätta spara”

Kampen mot inflationen fortsätter. Riksbankens senaste räntehöjning blev högre än väntad. Tova Larsson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare, förklarar vad utvecklingen innebär för yngre personers plånböcker.

I förra veckan meddelade Riksbanken beslutet att höja styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent. Höjningen var både kraftigare än vad experter och bedömare räknat med och den enskilt största uppjusteringen på 30 år.  

Tova Larsson är utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.  

– Riksbanken styr reporäntan som är den räntan som banker lånar för. Reporäntan påverkar också konsumenters lån som bolån och konsumtionslån. Om reporäntan höjs så höjs också rörliga räntor på bolån. Nu höjdes den med en procentenhet eller med hundra punkter, som det brukar kallas, säger hon. 

Tova Larsson betonar att Riksbanken använder reporäntan för att påverka inflationen. Just nu är inflation hög. Det innebär att saker snabbt bara blir dyrare och dyrare än vad de har varit tidigare.  

– När reporäntan höjs kommer fler få större räntekostnader. Det gör att man har mindre pengar att spendera. Om många konsumerar mindre kommer det att kyla ned ekonomin. Även företagen har ofta lån som blir dyrare samtidigt som de säljer mindre eftersom konsumenter har mindre pengar. Om det blir riktigt tufft kan det bli så att företagen måste avskeda anställda. Vilket skulle göra att ännu färre kan konsumera i samma utsträckning som tidigare, säger hon, och fortsätter: 

– Där vill man inte hamna. Men Riksbanken vill sänka inflationen till cirka 2 procent genom att vi ska konsumera mindre och hålla i våra pengar. 

LÄS OCKSÅ: Så kan du bli ekonomiskt fri

Hur påverkar räntehöjningen unga personer? 

– En yngre investerare kan först och främst känna att saker blir dyrare i sin vardag. Investerare kan också påverkas av att aktiemarknaden tenderar att inte gå så bra när räntorna höjs. Nu är det oroligt vilket har gjort att börsen har gått ned mycket i år. 

Tova Larsson är tydlig med att det aldrig är roligt att se sina investeringar minska i värde. Men om det handlar om pengar som inte behöver användas inom kort är det smart att zooma ut och kika på hur aktiemarknaden har utvecklats på lång sikt. 

Förutsatt att du har en buffert som gör att du kan hantera lite högre kostnader i närtid kan det vara mer intressant än någonsin att fortsätta och kanske, om det är möjligt, till och med öka på sitt långsiktiga och regelbundna månadssparande lite grann.  

– Det finns bolag som inte påverkas så mycket av hur konjunkturen ser ut just för stunden. Det handlar främst om bolag som har verksamheter som består av produkter och tjänster som vi ständigt behöver. Den typen av bolag känner inte av osäkerheten lika mycket. Men det är också den typen av företag som inte har tappat lika mycket på börsen jämfört med till exempel tillväxtbolag i år, betonar Tova Larsson. 

MISSA INTE: Ränteknas och börskaos

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer