David Ingnäs är börsskribent på Dagens PS. Foto: Privat.

Rädda dig – från att straffas hårt av börsen: ”Inget att dölja”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2024 

Det sägs att från barn och berusade får man höra sanningen. Jag skulle vilja addera ytterligare en avsändare på bokstaven B till den listan: Börsen, skriver David Ingnäs.

Min erfarenhet är att få sammanhang är så brutalt avslöjande av din karaktärs alla sidor som hur du hanterar din börsportfölj.

Jag själv lider exempelvis av en viss grad av ointresse för detaljer. På en arbetsintervju skulle jag uttrycka det som att jag är bra på att se ”de stora sammanhangen” och gillar att ”måla med de breda penseldragen”.

Sådana haranger går dock inte börsen på. Många gånger har jag blivit straffad i min aktiehandel för att jag inte tillräckligt noga grävt mig in i verksamheten eller missat så enkla saker som när en aktie har rapport eller delar ut.

Att en särskild sorts personliga egenskaper skulle vara mer gynnsamma för framgång som investerare än andra behöver dock inte vara sant.

Jag har absolut också haft nytta av att ibland vara lite snabb och trigger happy. Har vi inte exempelvis alla den där kompisen med 90 procents kontant kassa som bara väntar och väntar på ”den störa börsnedgången” som aldrig riktigt kommer och under tiden missar bra avkastning?

Börsen kan straffa den girige men även den riskaverta. Den spontane kan få lika mycket stryk som den kalkylerat noggranne. Och även om förmågan att vara långsiktig oftast betalar sig så kan även otåliga ibland belönas.

Kärnan till att lyckas

Nyckeln till framgång tror jag i stället stavas självkännedom. Förmågan att veta vilka svagheter och styrkor du besitter och sedan skapa bra rutiner och system för att hantera dessa.

Styrkor, var man har sin ”edge” och bäst förutsättningar att lyckas, talar vi kanske med rätta mest om i börssammanhang.

Är du en gamer kan du ha en edge i att hitta bra spelaktier. Är du ett matematikgeni är din edge förmodligen att hitta case genom att närstudera bolagens resultat- och balansräkningar. Är du en nattuggla kanske du kan ägna tiden åt att handla aktier på Asien-börsen.

Att veta och förstå sin edge är viktigt. För vissa är det självklart, för andra tar det ett helt börsliv att mejsla fram och inse.

När du väl vet din edge är det förmodligen där du ska lägga mest tid och kraft att utvecklas ännu mer framöver.

David Beckham, fotbollsspelaren som hade världens bästa högerfot under sin aktiva karriär, ska vad jag ha hört stannat kvar efter träningarna för att nöta ännu mer med just högerfoten även när han var som bäst. Det var ingen poäng att träna nickar eller vänsterskott. Det var högerfoten som var hans edge.

Ärlighet varar längst

När det kommer till börsen skulle jag dock vilja hävda att det i ett första steg är ännu viktigare att känna till sina svagheter än sin edge. Det är svagheterna som på riktigt kan ställa till det för dig i din börsresa.

Och det är här du måste vara riktigt ärlig mot dig själv.

Har du en personlighet som har svårt att fatta beslut måste du kanske ha en regel för hur lång tid du max får lägga ned på ett case. Eller om du tvärtom rusar in i köp- och säljbeslut så lägg en karenstid på dina impulser.

Blir du kär i varje aktie du hör talas om? Tvinga dig själv att hitta minst tre argument som talar emot din investeringslust. Har du sett många bra investeringschanser gå förbi på grund av rädsla för att göra fel? Vad sägs om att i alla fall köpa en liten position nästa gång?

En annan god idé är att omge dig med vänner och bekanta som besitter egenskaper som du saknar. Att ha en eller flera aktiekompisar är kul men också nödvändigt för sin egen framgångs skull. Tack vare att David Beckham hade lagkamrater som var världsbäst på att nicka så behövde han själv inte vara det, för att fortsätta den liknelsen.

Det kan ju också vara så enkelt som att din svaghet är ett ointresse för börs och aktier. En tanke så klart främmande för den här tidningens läsare. Men det finns faktiskt många i vårt avlånga land som hellre ägnar sin tid åt annat, som ändå vill ha bra avkastning. Bristen på intresse kan enkelt och klokt kompenseras med att exempelvis månadsspara i en fond hos någon som är mer besjälad av ämnet.

Svagheter har vi alla. Det är förmågan att erkänna och sedan hantera dem som är det viktiga för att inte lura sig själv. Vilka är dina svagheter och vilka regler behöver du för att kompensera för dessa?

Det är ingen idé att dölja dina tillkortakommande. Börsgudarna kommer att avslöja dig.

LÄS OCKSÅ: Dyraste misstaget på börsen

MISSA INTE: Så blir du riktigt rik

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här