Proffsets tips: Aktierna som kan ge utdelning i höst

Det är högst möjligt att flera bolag väljer att återuppta sin utdelning i närtid. Marcus Hernhag, expert på området, ser ett antal aktier som extra spännande. ”Det finns en riktigt högutdelande kandidat”, säger han.

Att investera i så kallade utdelningsaktier, bolag som har gjort sig kända för att vara flitiga med att skifta ut pengar till sina ägare, är ett populärt tema bland många sparare. 

Men coronaviruspandemins utbrott ställde allt på sin ända och merparten av Stockholmsbörsens stora bolag valde att skjuta upp eller rent ut sagt ställa in sin utdelning för räkenskapsåret 2019. 

På senare tid har dock ett antal bolag kommit med beskedet att de kommer att dela ut i någon form under hösten. 

LÄS MER: Lär dig allt om utdelningar

Marcus Hernhag, aktieexpert och författare som bland annat skrivit boken ”Bli rik på utdelningar”, skulle inte bli förvånad om flera av börsens stora bolag kommer att presentera samma nyhet framöver. 

– Det tror jag. Att Holmen delar ut men inte SCA säger en del om hur svårt det är att gissa hur bolagen kommer att agera. 

Kan du ge några exempel på vilka som kan ligga närmast till hands att bjuda på utdelning?

– Jag tror att Softronic kan dela ut redan i höst. Även Atlas Copco, Assa Abloy, Nibe och Hexagon ligger bra till. 

MISSA INTE: Efter utdelningsbeskedet – skur av pengaregn kan vänta sparare: ”Sannolikt”

Större uppsida – högre risk 

Marcus Hernhag anser att Cibus, fastighetsbolaget med inriktning på livsmedels- och dagligvarufastigheter och som nyligen presenterade sin plan att bli Stockholmsbörsens första månadsutdelare, är en aktie som kan passa bra i en utdelningsportfölj. 

– Det är en högutdelande kandidat för dig som gillar trygga fastighetsaktier. SBB:s D-aktie är ännu tryggare. Men här går det inte att räkna med utdelningshöjningar då det är den typen av aktie som inte ger det. Potentialen är därför lägre.

LÄS OCKSÅ: Börsens starkaste utdelningshöjare

Han konstaterar att det finns möjligheter för den som vågar att fynda bland tillväxtaktier. 

– Om du är redo att ta den risken för att få större totalavkastning kan du titta närmare på tillväxtaktier och i kursrekyler köpa aktier som Vitec, Evolution Gaming och Beijer Ref. 

Vilka är dina råd till unga investerare som vill bygga en stadig utdelningsportfölj som står sig över tid?

– Sprid riskerna mellan olika framtidsbranscher och mellan olika risknivåer. Ha både bra, stabila aktier som Investor, men missa inte de lite mindre snabbväxarna för det. Låt portföljbygget ta tid. Det är svårt att komma in rätt i en aktie och få den balansen i portföljen som du verkligen trivs med över tid. Det tar tid att lära känna dig själv som investerare, säger Marcus Hernhag. 

SE ÄVEN: Risk för besvikelse – höga krav på snabbt vaccin kan sänka börsen: ”Bör ha beredskap”

 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter