Priset ska vara rätt

Jag tror de flesta läsare har känt känslan vid minst ett tillfälle: När det knappt går att sitta still för att det kilar så mycket i köpfingrarna. Du har hittat bolaget med en fantastisk produkt och som har mycket stora framtidsmöjligheter. Du vill in, och det omedelbart, bums på en gång …

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2021

Efter att ha gjort den ovanstående analysen stannar en del investerare och köper bolaget för hela sitt månadssparande. Visst kan det gå bra. Jag tror generellt att investeringar i högpresterande företag är bättre än motsatsen, särskilt i en uppåtgående marknad. Det innebär däremot inte att det är en smart investering. Att glömma bort den viktiga frågan om värdering kan stå dig dyrt – inte minst i tider av dystrare börsklimat. 

Oavsett om du köper mjölk eller aktier är det aldrig enbart kvaliteten som har betydelse utan även priset. Jag skulle till och med vilja sträcka mig så pass långt som att många är beredda att konsumera lägre kvalitet om priset bedöms vara under vad som anses rimligt. På exakt samma sätt ska vi tänka kring våra aktier och investeringar.

Investeringsgurun Warren Buffetts världskända citat ”It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price” har många viktiga poänger som vi kan dra lärdom ifrån. Först och främst, börja med att hitta kvalitet. Ta på dig dina bästa trendspanarglasögon och ge dig ut i börsdjungeln. Hitta trender, ledningar och ägare som är fantastiska såväl som vinster, marginaler och belåningsgrader. Att hitta ett fantastiskt företag omfattar många aspekter och aktiens utveckling det senaste året bör inte vara en av dessa parametrar.

LÄS MER: Tre sätt att värdera en aktie

Den andra lärdomen vi kan dra från Warren Buffetts fantastiska citat är att det fortfarande måste vara ett rimligt pris. Tyvärr är det vanligt att de fantastiska företagens aktier handlas upp rejält till följd av att andra investerare också noterat dess styrkor. Det kan vi på ett förenklat sätt mäta genom att exempelvis betrakta P/E-talen. Aktiens höga multiplar ska ses som att en betydande del av, vad som annars hade varit, framtida avkastning redan är uttömd och att förväntningarna är högt satta. Ju högre förväntan som finns på bolaget, ju svårare är det för bolaget att matcha investerarnas förväntningar. Det kan i så fall snarare leda till en svag kursutveckling på aktien trots att bolagets vinst utvecklas väl. 

Den tredje lärdomen vi kan dra av Warren Buffetts citat är att det sannolikt bara i sällsynta fall är gynnsamt att placera sina pengar i lågpresterande bolag, trots att dessa kan ha en attraktiv värdering. I ett sådant företag där du tror att trenden kommer att fortsätta kan aktien ha fått rejält med stryk och priset kan se attraktivt ut i jämförelse med ditt bedömda värde på bolaget. En placering i även sådana här bolag kan vara aktuell om du ser goda skäl för en stor skillnad i pris och värde. Kom däremot ihåg att uppsidan ofta är relativt begränsad i dessa svagt levererande bolag och att du dessutom behöver ha turen på din sida kring vad marknaden kommer att tycka om företaget i framtiden. Kanske har du rätt i din analys, men investeringsobjektet fortsätter ändå att vara illa omtyckt. Då blir din placering inte lönsam trots allt.  

Som summering kan vi därför ta med oss att vi tydligt bör skilja på bolaget och aktien. Analysera bolaget i sömmarna för att hitta kvalitet – inte aktiekursen. Men i slutet av dagen är det hur som helst aktien du köper. Det innebär att priset måste vara det rätta. Om priset inte är rätt kommer affären aldrig vara gynnsam, även om verksamheten ifråga utvecklas väl. Således summerar jag detta till: ”Fokusera på bolaget, men köp aktien”.

MISSA INTE: Därför ska börsen upp 40 procent: ”Extremt positiv”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem