Pensionsklare 22-åringens portföljskydd: Hitta rätt bolag

Robert Andersson är född 1998 – men är redan mer eller mindre färdig med grundbultarna i sitt pensionssparande. ”Jag vill undvika de största smällarna”, säger Unga Aktiesparares utbildningsansvarige i en intervju med SvD Näringsliv.

Robert Andersson, 22, inledde sin sparresa som 15-åring och köpte sin första lägenhet när han precis fyllt 20 år. 

Nu är Unga Aktiesparares utbildningsansvarige klar med sin pensionsportfölje som kommer att få ticka på i lugn och ro i, ja, åtminstone ett antal decennier framåt. Det har blivit verklighet genom att han har investerat i starka bolag med stabila vinster, berättar göteborgaren för SvD Näringsliv. 

– Jag vill försöka undvika de största smällarna nedåt. Då får jag förvisso inte de största raketerna, men jag undviker bolag som verkar i branscher där risken för konkurs är stor, säger Robert Andersson till tidningen. 

LÄS OCKSÅ: Målet: Miljonen – före 30: ”Tryggt och härligt liv”

Robert Andersson konstaterar att han vågade hålla sig kvar i sina positioner och dessutom passade på att köpa lite ytterligare aktier under börsraset i följden av coronavirusets utbrott i mars. Något som har lönat sig.

Att lämna marknaden är inget alternativ oavsett situationen i omvärlden, men samtidigt är det ett måste att göra sin hemläxa ännu mer ordentligt i rådande tider. 

– I en uppgångsfas där ekonomin mår bra och går framåt är det inte lika avgörande, då går det att köpa en indexfond som kommer att gå bra ändå. Men i det här läget är det väldigt viktigt att välja rätt typ av aktier, understryker Robert Andersson. 

MISSA INTE: Så lyckas du med ditt aktiesparande

”Vill skapa en större ekonomi”

Robert Andersson framhåller återigen betydelsen av att investera i bolag som står på trygga ben rent finansiellt. 

– Det ger en ett skydd på nedsidan, att de här företagen inte kommer gå i konkurs.

(SvD): Lägenheten är alltså köpt. Pensionssparandet tickar på. Vad är då nästa mål?

– Många drömmer om att sluta jobba, men jag ser mitt sparande snarare om en bonus, ovanpå min andra inkomst. Jag vill skapa en större och tryggare ekonomi för mig själv, säger Robert Andersson. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Tankesätten som får dig att stå pall när portföljen lyser röd: ”Skriv ned och ifrågasätt”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem