Oroande beskedet – fler unga än någonsin önskar skuldsanering: ”Skulle göra skillnad”

Att det skett mer än en fördubbling av antalet personer i årsgruppen 18–34 som ansöker om skuldsanering är något som skrämmer Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson. ”Det ser verkligen inte bra ut och det finns en brist på kunskap”, säger han.

Kronofogden skriver att 15 325 personer i Sverige ansökt om skuldsanering hos myndigheten under första halvåret av 2020. 

Det är en ökning med 41 procent jämfört med samma period förra året och även den högsta siffran någonsin, enligt Kronofogden. 

Ansökningarna i åldersgruppen 18–34 sticker verkligen ut. Det har skett mer än en fördubbling av personer som hört sig med en önskan om att få gå igenom processen för att bli av med sina skulder. 

LÄS OCKSÅ: Så bygger du en sparbuffert: ”Krockkudde och försäkring”

Henrik Johansson, vd på Unga Aktiesparare, skakar på huvudet när han läser siffrorna. 

– Det ser verkligen inte bra ut. Det är väldigt oroande att antalet unga som har problem med sina skulder ökar i en sådan hög takt. Vad som oroar mig ännu mer är att problemet inte lyfts mer av media och politiker, säger han. 

MISSA INTE: Unga Aktiesparares gyllene regler

Vad tror du att utvecklingen beror på?

– Det finns, som Kronofogden själva säger, en brist på kunskap bland framför allt unga. Många ser inte de stora riskerna med att ta på sig skulder. Det är otroligt lätt att utnyttja konsumentkrediter till saker man egentligen inte har råd med i dag. 

Henrik Johansson är tydlig med att Unga Aktiesparare och Ung Privatekonomi gör sitt bästa för att utbilda så många som möjligt i ekonomiska frågor som rör inte minst skuldsättning både på gymnasiet och efter avslutad utbildning. 

– Vi kan även försöka att synas mer i debatten om privatekonomi i skolan. Vi är ju av åsikten att mer privatekonomi i skolan hade kunnat göra stor skillnad för de flesta ungas ekonomiska möjligheter. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Så lyckas du med ditt aktiesparande

FAKTA 

Det här är skuldsanering

Begreppet innebär rent generellt att du … 

Betalar hela eller delar av din skuld enligt en betalningsplan.
Lever på existensminimum där din inkomst därutöver går till att betala din skuld.
Blir skuldfri inom fem år.
Får en betalningsanmärkning. 

Källa: Kronofogden. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem