Nobina köptes ut från Stockholmsbörsen runt årsskiftet 2021–2022. Foto: Nobina Sverige.

Öppna ögonen – hitta avkastning i vardagen

Ett spännande aktiecase kan dyka upp precis var som helst, när som helst. Inte sällan när du minst anar det. Vad krävs för att hitta en riktig fullträff när du kanske befinner dig så långt från börsskärmen som det går att vara? Att vara närvarande och uppmärksam kan räcka väldigt långt.

”Se börsen i allt omkring dig”. Det är ett citat som Coelis skicklige förvaltare Andreas Brock ofta använder sig av.

Det ligger mycket i uttrycket. Visst, det är viktigt att läsa på, lyssna på podcasts och gå igenom nyckeltal och resultatutveckling kopplad till bolag som du själv är intresserad av och har lagt i din portfölj. Men bara genom att vara lite vaken och ta in det som sker i din omgivning är du på rätt väg.

Jag tänkte dela mig av en egen erfarenhet, om hur jag hittade ett aktiecase av en slump i samband med en ishockeymatch på en vanlig, enkel lördag. Runt 30 mil (!) hemifrån.

I över 20 år har jag stöttat och följt Färjestad BK passionerat. Ju äldre jag blivit, ju fler matcher har jag sett på plats. Någon gång under 2019 tittar jag upp på jumbotronen och ser namnet “Nobina” uppenbara sig.

Nobina är en buss- och kollektivtrafiksoperatör som verkar över hela Norden. Jag känner absolut igen det och börjar omedelbart fundera.

Nobina gör reklam för sig genom att konstatera att de kör Färjestad BK land och rike runt. Flertalet gånger har jag sett favoritlagets buss, som pryds av Nobina på flera ställen, och den här gången fastnar jag extra mycket i mina tankar.

Det dröjer inte länge förrän jag letar fram Nobinas webbplats och drar igång processen att lära mig mer om bolaget. Jag tycker om att verksamheten verkar vara förhållandevis icke cyklisk. Att åka buss och kollektivt i andra former gör man oavsett om det råder hög- eller lågkonjunktur. Folk behöver förflytta sig.

Nyckeltalen ser aptitliga ut, resultatutvecklingen och tillväxtmöjligheterna är mer än godkända och utdelningspolicyn får tummen upp. Det känns stabilt och som om bolaget har de defensiva kvaliteter som krävs för att klara sig igenom tuffare tider. Jag börjar köpa.

Kort därefter intervjuar jag dåvarande vd Magnus Rosén för Aktiespararens räkning. Jag investerar vidare i aktien och är fortsatt nöjd med utvecklingen.

SE OCKSÅ: Skidskyttestjärnans lärdom – av tunga aktiebommen: “Är ingen börshaj”

Tappade lugnet

Men i samband med 2021 blir jag, precis som många andra, lite för uppslukad av mer heta tillväxtaktier. Det leder fram till att jag inte fyller på mer i Nobina, successivt glömmer bort bolaget och sedan säljer mina aktier tidigt på hösten. Det blir en bra avkastning på affären.

Men cirka två månader senare kommer uppköpsbudet med en premie på cirka 30 procent. Brittiska Basalt Infrastructure Partners slår till. Kvar står jag och ser tåget lämna perrongen.

Jag gjorde ett misstag som tappade tålamodet och fick betala pengamässigt för det. Men det var också en viktig lärdom. Någonstans var det svårt att sörja alltför länge.

Jag gladdes snarare att en så kallad “lynchning”, ett begrepp som myntats av Peter Lynch och som går ut på att spana på saker som händer och vara mottaglig för att tolka trender i din närhet och dra slutsatser, gick hem.

Stjärnförvaltaren Peter Lynchs Magellan Fund utklassade amerikanska börsindexet S&P 500 och avkastade dubbelt så mycket från 1977–1990. Det var ett nytt rekord. Stora delar av sin framgång förklarar Lynch genom att han kunnat dra slutsatser av sina butiks-, hotell- och arbetsplatsbesök och på så sett haft en “edge” gentemot Wall Street-analytikerna.

Ny potentiell möjlighet

18 februari 2023. Tillbaka i Löfbergs Arena. Äter en hamburgare i andra periodpausen när Färjestad ligger under med 0–1 mot Oskarshamn. På pappret, som skyddar hamburgaren, dyker “Nordic Paper” upp.

Det är ett bolag med säte i Karlstad och som är fokuserat på att tillverka specialpapper inom två segment – kraftpapper och naturligt fettresistent papper. Bakplåtspapper, bakformar, säckar och påsar behövs med all säkerhet oavsett var exakt i konjunkturen vi är i skrivande stund.

Den här gången får jag hålla mig kyligare och lita långsiktigt på min spaning. På storbildsskärmen i Löfbergs Arena rullar Nobina-reklamen fortsatt runt på matcherna och ger mig en påminnelse av vad jag gick miste om när jag blev för ivrig förra gången.

Naturligtvis ska du aldrig köpa en aktie bara för att du ser börsbolaget i frågas verksamhet och nyttan av den i vardagen. Men det är ett väldigt bra sätt att börja och att lägga grunden för vad som kan bli en mycket bra investering.

MISSA INTE: Värdera aktier med p/e- och p/s-tal

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem