Omställningstakt som måste upp: ”Behövs för bra aktieutveckling”

Brasilien har lika stor potential som landet har mängden problem att hantera. Marie-Anne Meldahl, som följer den största ekonomin i Sydamerika på nära håll, menar att det gäller att bygga hållbara ramar för att ta steg framåt. “Brasilien behöver hitta sätt att tackla sina utmaningar”, säger SEB-förvaltaren.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021

Att Brasilien är en av världens främsta fotbollsnationer och välkänt för sina stränder och enorma städer är nog något som de flesta känner till. Men det behöver inte vara lika givet att veta att landet är världens sjunde största ekonomi mätt i BNP utöver att vara klart kraftigast i Sydamerika. 

– Brasilien kommer först i värdekedjan. Landet är väldigt råvarutungt och ett väldigt rikt land sett till sina naturresurser. För att halvledare ska kunna tillverkas i Asien gäller det att länderna där får sina råvaror från Brasilien., säger Marie-Anne Meldahl, förvaltare av SEB Emerging Marketsfond. 

Marie-Anne Meldahl lyfter fram att det, utöver metaller och olja, finns mycket jordbruksmässigt att hämta i 210-miljonerslandet. Brasilien är en stor producent av socker, kaffe och soja, för att ta ett par exempel. 

– Brasilien är ett utvecklingsland och är, precis som andra motsvarigheter i Latinamerika, väldigt beroende av USA. Det ligger nära och en stor del av exporten går till USA. Det handlar också om huruvida det är spänningar eller inte och om hur valutan mår. Brasilien är verkligen ett stort land, men spelar i en global ekonomi. 

Så långt är det mycket som låter lovande. Men Brasilien har också många svårlösta aspekter som omger landet. Korruption är ett rejält problem generellt sett och inte sällan råder det politisk turbulens. Den kontroversielle presidenten Jair Bolsonaros agerande under covid-19-pandemin har blivit väldigt uppmärksammat och ifrågasatt. 

– Han har, minst sagt, inte briljerat. Bolsonaro ansåg ju att viruset var som en förkylning och att det inte fanns någon anledning att genomföra nedstängningar. Det var väldigt synd, konstaterar Marie-Anne Meldahl. 

Brasilien har drabbats hårt av covid-19 och har bland de absolut högsta dödssiffrorna i världen. 

Den brasilianska börsen, där BOVESPA är det index som är mest känt, har inte lyckats hämta tillbaka det initiala fallet efter virusutbrottet. 

– Börsen har gått mycket sämre än vad marknaderna i andra länder har gjort. Nästa år är det val i Brasilien och Bolsonaro har uttalat sig väldigt odemokratiskt i termer som att han inte kommer att acceptera utgången om han inte vinner. Att det då är riggat eller fusk. Det har skapat oroligheter i landet och är så klart inte vad som behövs för att aktieutvecklingen i sitt land ska bli bra. 

Marie-Anne Meldahl understryker att det är av största vikt att vara medveten om de stora svängningar som kan uppstå på utvecklingsmarknader som i Brasilien. 

– Det är en del av charmen. Det finns höga risker och det kan gå fort eftersom volatiliteten är väldigt stor. Därför är det fördelaktigt att ha en bredare fond, likt den som jag förvaltar. 

I slutet av oktober 2021 uppgår SEB Emerging Markets Fonds exponering mot Brasilien till omkring 5,5 procent och infrastrukturbolaget Energisa S.A är det största innehavet från landet.

– Det är en bred fond med fokus på emerging markets (utvecklingsmarknader) som är systematisk förvaltad. Vi använder oss av en kvantitativ alfamodell som är med och hjälper oss att dela in bolagen efter olika faktorer. Några av dem är nyckeltal, så som P/E- och P/S-tal, och olika mätningar som är kopplade till ESG. Vi får fram bilder av bolagens kvaliteter. Vi vill ha många olika typer av innehav inom skilda sektorer och sprider riskerna på olika länder. Även om vi har stor exponering mot Asien. 

LÄS OCKSÅ: ”Det händer alltid överraskningar på aktiemarknaden”

Skifte som tar tid

Marie-Anne Meldahl betonar att den brasilianska börsen till största del utgörs av bolag som speglar lejonparten av landets ekonomi. 

– Materialbolaget Vale väger absolut mest i index. Men vi har inget intresse av att investera i det eftersom de inte har tagit frågor kopplade till olika kontroverser på allvar. Det går inte hem hos oss som investerare att Vale struntat i att ta tag i problem som har kommit av att de misslyckats att säkra dammar och agerat hårt mot fackföreningar. 

Oljebolaget Petrobras är också välkänt. 

– Där är det mycket politik inblandat. Sedan finns det givetvis ett par bolag som är med och ser till så att samhället fungerar inom bland annat it- och telekomsektorn. 

Något som gläder Marie-Anne Meldahl är att se fler och fler innovativa bolag börjar att synas på den noterade scenen. 

– Det finns spännande bolag inom green- och fintechsektorn. De är väl inte jättestora ännu och ganska illikvida, men det är nog bara en tidsfråga innan de växer sig betydligt större. 

Brasilien, med regnskogen Amazonas, utvinner väldigt mycket naturresurser och mineraler. Marie-Anne Meldahl anser att det finns mycket att jobba med för Brasilien sett ur ett hållbarhetsperspektiv. Men också att det går att se flera ljuspunkter. 

– Vi samlar in mycket information om hur det jobbas med ESG-frågor i landet och sammanställer resultat. Det går att se att en högre andel bolag har börjat att minska sina utsläpp. Det är inte nattsvart vilket kan vara lätt att tro. 

Vad krävs för att bli ännu bättre?

– Det kommer att krävas mycket tryck utifrån och att personer och organisationer visar att det här är viktigt. Man måste rösta med fötterna och se till att inte köpa produkter som inte är hållbara. Det är viktigt att fokusera på att utbilda människor och konsumenter i de här frågorna så att de kan göra rätt saker. 

I närtid ser Marie-Anne Meldahl ett orosmoln i det presidentval som väntar 2022. Jair Bolsonaro ser ut att kunna gå mot ett nederlag han inte skulle acceptera, samtidigt som mer omtyckte konkurrenten Lula da Silva anklagats och dömts för korruption trots sitt nekande. 

Det finns även en risk att inflation eller den ordentliga skuldbördan kommer att ställa till det.

– Men Brasilien är också ett land med stora möjligheter. Det handlar om att förvalta det rätt och att kunna ta sig längre fram på förädlingskedjan. Skapa en hållbarare turism och att kunna utnyttja landet utan att utarma det. Det gäller även att hitta ett sätt att hantera de stora inkomstklyftorna på längre sikt.

MISSA INTE: 600-procentare med framtidstro: ”Stor avkastningspotential”

Marie-Anne Meldahl är förvaltare på SEB. Foto: SEB.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer