”Om du har koll på din ekonomi får du ett rikare liv”

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, är en av fem nominerade till det prestigefyllda priset Årets sparprofil 2022 som utses av Lannebo Fonder. ”Mindre ekonomisk stress bidrar till mer lycka”, säger hon.

Hur känns det att bli nominerad till priset som Årets sparprofil?

– Det är en stor ära. Så roligt att mitt arbete att göra alla något rikare uppmärksammas. Jag tror starkt på att man får ett rikare liv (och då menar jag inte bara pengamässigt) när man har kontroll på sin ekonomi. Mindre stress bidrar till mer lycka.

Vad tror du ligger bakom nomineringen?

– Jag tror att mitt arbete under de senaste tio åren med att försöka göra det svåra lättare har uppmärksammats. Mitt uppdrag på Compricer är att hjälpa så många som möjligt till en bättre privatekonomi. Det gör jag genom att skriva ett nyhetsbrev varje vecka (360 000 prenumeranter) där vi informerar om allt från regeringens budget till hur man förhandlar sitt bolån bäst, ta hand om vår expertpanel där våra kunder får ställa frågor till sex grymma experter, vara del i Privata Affärers expertpanel och Aftonbladets ”Fråga ekonomen” och vara med i media för att förklara aktuella händelser. Jag tror också att min bakgrund (ekonomi och psykologi) är en bra kombo för att just göra det svåra lättare och för att få alla att komma igång. Vi är inte skapta för att hantera pengar så det gäller att ha lite bra strategier för att komma runt alla fallgropar som vi alla faller i när det kommer till sparande.

Varför är det så viktigt att inspirera personer till bättre sparande och privatekonomi?

– Jag märker att det finns så många som inte tar tag i sin privatekonomi för att de har en uppfattning om att det är svårt. Och det är detta vi måste komma runt. Det är inte svårt och det tar inte så lång tid. Bara genom att göra några små justeringar så kan du få pengar över till roliga saker – både idag och i framtiden. All forskning visar också på att vi mår bättre om vi har koll på vår ekonomi. Det handlar inte om att ha mycket pengar, utan att ha koll på ekonomin. 

Vilka är dina tre bästa spartips?

  • Gör något redan i dag. Det svåraste är att komma igång.
  • Se över alla dina avtal. 
  • Få koll på alla småutgifter.

 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem