”Om du följer rätt råd kommer det att gå jättebra”

Det råder inget tvivel om att intresset för att spara i aktier är enormt bland yngre personer i Sverige. Som ny investerare är det dock viktigt att inte ryckas med i hajpen, utan att ta kloka, välgrundade beslut. ”Jag är rädd för att unga ska bränna sig, inte komma tillbaka till börsen och gå miste om avkastningen över tid”, säger Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson i SVT:s Morgonstudion.

Sedan slaget i botten i mitten av mars 2020 i samband med covid-19-pandemins utbrott har Stockholmsbörsen haft en enormt stark utveckling. 

De breda uppgångarna har bland annat lett fram till att massvis av yngre individer fått upp ögonen för att investera i aktier. 

I SVT:s Morgonstudion ger Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson sin syn på saken. 

– Vi tycker att det är jättekul. Vi vill ju att så många som möjligt ska intressera sig, säger han, och konstaterar att smidigheten att handla aktier med hjälp av en nätmäklare också är en drivande faktor bakom utvecklingen. 

LÄS ÄVEN: Aktieglädjen stor i Södertälje: ”Många intresserar sig”

Henrik Johansson är dock noga att framhålla att det är långtifrån riskfritt att investera på börsen. Speciellt som en mer ny form av investerare är det ett måste att verkligen läsa på, vara källkritisk och att hitta en vettig aktör som serverar oberoende analyser. 

– Du kan lära dig jättemycket på sociala medier, men du måste ha koll på vem avsändaren är. Den personen kan ha en agenda till varför denne vill få dig att köpa aktien. 

Henrik Johansson räds att yngre personer kan bränna sig på investeringar som saknar tillräckligt bra informationsunderlag. Det skulle innebära att dessa sedan inte kommer tillbaka till börsen och följaktligen går miste om en fantastisk avkastning i ett längre perspektiv. 

– Men om du läser på och följer rätt råd kommer det att gå jättebra, understryker han. 

Se hela klippet (med start cirka en timme och 20 minuter in i programmet) här. 

MISSA INTE: Förmögenhetsnyckeln: Siffran 8

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem