Nyförvärvet: Här är mina favoritaktier

Emma Hedman förstärker Unga Aktiesparares kansli. 20-åringen brinner för sparande och privatekonomi – och vill ta kontakten med förbundets medlemmar till nya höjder. ”Alla ska kunna vända sig till mig”, säger hon.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021

Emma Hedman har länge brunnit för sparande, privatekonomi och företagande. För att få vara med och ge yngre individer möjligheter till en lyckad sparresa har hon lämnat Sörmlands sparbank i Katrineholm för Unga Aktiesparare där hon tar rollen som medlemsansvarig.

– Jag har även några år i restaurangbranschen bakom mig. Det har lärt mig mycket om människor och service. Oavsett om jag ska arbeta med gäster, kunder, medlemmar, kollegor eller partners så hoppas jag vara någon som ni alla känner att ni kan vända er till i alla lägen, säger 20-åringen. 

MISSA INTE: Investerarens stora UA-hyllning: “Betytt allt för mig”

Hur ser du på att få arbeta för UA?

– Det är många i min närhet som håller förbundet väldigt högt, vilket gör att jag ser extra mycket fram emot den här möjligheten. Det ska bli väldigt kul att få lära känna alla som är engagerade. Inte minst alla våra medlemmar.

Emma Hedman framhåller att Unga Aktiesparare redan gör en stor skillnad inom privatekonomi för de unga vuxna i landet och är övertygad om att det finns ännu mer potential att utveckla konceptet vidare. 

– Det är vi som tillsammans kommer se till att många får möjligheten till en stabilare ekonomi längre fram i livet. Dessutom är jag extra tacksam över att UA tror på ungdomar och vågar satsa på mig som egentligen bara är gymnasieekonom.

Uppvuxen med branschen

Emma Hedman har haft sparandet med sig sedan barnsben. Hon började visserligen att spara i aktier och fonder först för ett par år sedan, men har haft ett sparkonto sedan hon var liten och flyttat pengar dit som blivit över från när hon arbetat extra eller fått i present. 

– Min mamma har jobbat på bank i hela mitt liv och har, tillsammans med min pappa, sett till att spara pengar åt mig för att jag ska få en trygg start i livet. Det gav mig absolut en knuff när jag gjorde mitt första bostadsköp.

SE OCKSÅ: Därför är aktier en vintersport: ”Väldigt bra”

Emma Hedman har alltid haft ett extra gott öga till fonder eftersom det är en trygg placering som inte kräver särskilt mycket mer än grundkunskap och som kan passa alla. I dagsläget har hon omkring 80 procent av sitt sparande i fonder och resterande i aktier. 

– Framöver skulle jag vilja skaffa mig tid, energi och kunskap för att balansera upp det lite mer och ha en större andel av mitt sparande i aktier. Målet på kort sikt är att våga placera mer i aktier och att inte oroa sig lika mycket för svängningarna som jag gör i dag.  

Har du några speciella favoritinnehav?

– Jag är en relativt trygg människa när det kommer till ekonomi och uppskattar därför lite större och mer stabila bolag. Till exempel Hufvudstaden, H&M och Castellum. Jag kan nog även kalla mig lite av en fantast när det kommer till investmentbolag och gillar Investor, Latour, Kinnevik, Industrivärlden och Lundbergföretagen.

Emma Hedmans bästa sparråd är av enkel karaktär. Det handlar om att komma igång och allra helst göra det genom ett månadssparande.

– Det behöver inte vara speciellt avancerat alls, faktiskt. Du kan egentligen låta en indexfond förvalta dina pengar i stället för att låta inflationen äta upp dem över tid. Ett perfekt spartips är ju även att hänga med oss på UA. Här finns det massvis av kompetens av olika slag när man har frågor eller vill ha tips. Det är väldigt bra att bolla dina funderingar med oss. Ta med dina frågor till ett event så blir det nog riktigt bra.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem