Nyckeln till framgång: Hållbar balans

Att lyckas med sitt sparande och investerande och samtidigt leva i nuet och njuta av tillvaron behöver inte vara någon utopi. Snarare tvärtom, skriver Ung Privatekonomis verksamhetschef Herman Strandh.

Unga Aktiesparare består av massor av ambitiösa och engagerade aktieintresserade individer. Alla andra som läser Stock Magazine eller denna text här på nätet är också minst halvvägs där. Jag tycker det är fantastiskt med så många spar- och investeringsintresserade. Att spara och investera för framtiden skapar en helt annan trygghet och frihet i livet.

Något jag dock uppmärksammat är att vissa tenderar att offra nuet för att jaga ökad sparkvot och avkastning. Inte för att på något sätt förringa dessa fantastiska begrepp. Jag är själv ett stort fan av både sparkvot och avkastning. Men jag vill lyfta vikten av att ta ett steg tillbaka och objektivt se över sin ekonomi och hitta en balans. 

Pengar är ett medel för att vi ska kunna göra det vi vill och leva x Ladet liv vi önskar. Inte för att maxa sparkvoten, lägga på hög och dö rikast på kyrkogården. Det jag vill skicka med är en reflektion kring vad det är du vill använda dina pengar till? Hitta en bra balans så att du kan leva här och nu, samtidigt som du har en bra nivå på ditt sparande för framtiden.

LÄS OCKSÅ: Livs- och aktietips med Olivia Karlsson

Det finns en hets om ökad sparkvot, FIRE och liknande där man offrar nuet för framtiden. Jag tror det är viktigt att tänka hela vägen. Vad är målet? Hur vill du leva ditt liv? Och vad vill du göra med dina pengar?

Jag har en sparstruktur och en sparkvot där jag automatiskt sätter av pengar varje månad till både nöje, konsumtion och resor. Samtidigt som jag sätter av pengar till min framtid i form av pension, hus och finansiell frihet. Jag kan resa och unna mig saker som ger mitt liv värde här och nu, samtidigt som jag bygger mig den framtid jag vill ha. 

Jag vill slå ett slag för att hitta en hållbar balans i ditt sparande och både leva här och nu samtidigt som du bygger dig en trygg och fri framtid. Det ena utesluter inte det andra. 

MISSA INTE: Missa inte att leva i nuet 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem