Nya poddstjärnorna: ”Tillför mycket”

Premiär för Unga Aktiesparares nya podcast: ”Nånting om aktier”. Här lär ni känna duon Josefine Gillbrand och Ludvig Löngårdh som har som målsättning att inspirera, motivera och att få fler att både lära sig grunderna och investera bättre.

Vilka är Josefine och Ludvig? 

Josefine: 

– Jag är en 23-årig tjej från Sigtuna som börjat mitt sista år på master inom Corporate Finance på Handelshögskolan i Göteborg. Jag är i grund och botten en hästtjej som tävlat större delen av mitt liv i hästhoppning. På fritiden gillar jag att träna, spela tennis och åka till stallet.  

Ludvig: 

– Jag är en 20-årig boråsare som börjat mitt andra år på handels i Göteborg.  Jag har ett stort intresse för ekonomi, främst aktier. På fritiden gillar jag att vara med nära och kära.  

Hur började ert intresse för aktier och sparande? 

Josefine: 

– Mitt intresse för aktier började i tvåan på gymnasiet när jag fick tillgång till ett litet sparkapital som mina farföräldrar hade sparat undan till mig. Då tog jag en kurs inom aktiekunskap och började läsa böcker om aktier och sparande. Sedan fick intresset ytterligare en skjuts när jag blev tipsad av styrelsekollegan Ebba om att gå med i styrelsen för Göteborg Väst, där jag nu är vice ordförande. 

 Ludvig: 

– Mitt intresse för ekonomi började för länge sedan. När jag var runt sju år lärde min farfar mig om vad ränta var då jag lånade ut pengar till han som jag fick avkastning på och där märkte jag även vad ränta-på-ränta-effekten var. Min första aktie köpte jag när jag var runt 15 och sedan dess har mitt intresse vuxit för aktier allt eftersom och nu är jag styrelseledamot i Borås. 

LÄS OCKSÅ: Målet: Miljonen – före 30: ”Tryggt och härligt liv”

Varför vill ni göra en podd och vad kan man förvänta sig av den? 

– Först och främst tycker vi båda att det är otroligt kul med sparande och aktier och ville då göra en podd när vi insåg hur mycket det finns att prata om. Vi insåg snabbt att vi ville dela med oss av våra samtalsämnen och göra det på en nivå så att så många som möjligt kan förstå och hänga med. Det man kan förvänta sig är kortare avsnitt på en grundlig nivå med en hel del aktiesnack. Vi kommer även ta upp frågor som vi får in och förhoppningsvis bjuda in en och en annan spännande gäst.

Hur har ni sparat under pandemin? 

Josefine:  

– Vi har båda legat ganska lågt och sparat som vanligt, varje månad. Trots att det var tufft att se sina innehav sjunka mycket när börsen var som värst påminde vi oss om UA:s tredje och fjärde gyllene regel: Spara långsiktigt och spara regelbundet.

Några aktier ni gillar lite extra just nu? 

Josefine: 

– Powercell och Stora Enso är två aktier jag tror långsiktigt på. De båda faller väl i linje med hållbarhetstrenden. Powercell utvecklar en vätgasteknik med bränsleceller för fordon vilket innebär att utsläppen är ingenting annat än vatten. Stora Enso är ett skogsbolag som är stabilt och lönsamt. Redan innan kraschen har man sett ett ökat behöv av olika typer av pappersprodukter för en ökad hållbarhet och det har nu bara växt när folk sitter hemma och shoppar mer. Bolaget har starkt kassaflöde och äger sina tillgångar, sin skog, och är således inte beroende av leverantörer (det gillas). 

Ludvig: 

– Jag gillar investmentbolaget Kinnevik just nu på grund av att digitaliseringen gynnas av pandemin. Där tror jag Kinnevik ligger bra till med innehav som bland annat Babylon, Mathem och Zalando. Jag tror att Kinnevik kan vara en vinnare av att konsumtionsbeteenden ändras av corona vilket gör det till ett ännu bättre case. Jag gillar även Take-Two Interactive som bland annat är känt för spelet GTA. Bolaget har starka varumärken vilket är otroligt viktigt när man kollar på spelbolag. Content is king. Dessutom gynnas spelbolag av att individer är hemma och spelar under pandemin. 

MISSA INTE: Aktivitetsdraget i pandemin – arrangerar aktieorientering: ”Främjar hälsan”

Hur ska man gå tillväga om man är helt ny på aktier? 

– Man borde bara börja. Visserligen bör man vara påläst innan och läsa igenom tips och råd för hur man ska tänka, så som att se videos på Youtube. På så sätt får man en uppfattning om hur man bygger en portfölj när det kommer till att sprida risken och hitta bra, stabila aktier (eller fonder). Men sedan tycker vi man inte ska vara för rädd för att börja. Speciellt inte när man är ung. Börja med en liten summa i taget och investera inte alla dina sparpengar på en gång. Sedan tror vi att man ska hålla sig undan från spekulationsaktier i början. Man lär sig under vägens gång och kan senare ha lite lekpengar om man skulle vilja spekulera lite i mindre bolag. Det viktigaste är att man förstår vad man köper och att man är långsiktig. Utvärdera bolaget. Tjänar det pengar? Går det med vinst? Har det gjort det under de senaste fem–tio åren? Om svaret är ja på dessa frågor och du är övertygad om att det kommer finnas en fortsatt efterfrågan på bolagets produkt i framtiden är det sannolikt ett bra bolag värt att investera i.

Något mer ni själva vill tillägga? 

Josefine: 

– Både jag och Ludvig är superspända på att dela med oss av våra tankar och idéer kring sparande och aktier. Vi hoppas att vi kommer att tillföra mycket för personer som är helt nya på aktier, men även för personer som har varit ”in the game” ett tag. Vi hoppas på att få in en hel del frågor så att vi får en bra uppfattning om vad folk vill höra. Till dess kommer vi fokusera våra avsnitt på sparande generellt, strategier, betydelser av ord/beteckningar och inte minst en hel del aktiesnack.

Du kan lyssna på podcasten, redan finns tre stycken avsnitt uppladdade, på Spotify eller på andra plattformar där poddar finns. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Coronasäkrad aktiemotion i Halmstad: ”Alla ska känna sig välkomna”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem